Dostupni linkovi

Dačić: Međustranački dogovor o izbornim uslovima najkasnije šest meseci pre izbora


"Dogovor je da krajem avgusta pristupimo pronalaženju rešenja koja bi omogućavala međusobni dogovor", izjavio je 2. avgusta predsednik Skupštine Ivica Dačić, nakon sastanka radne grupe za međustranački dijalog o izbornim uslovima, bez posredovanja Evropskog parlamenta.
"Dogovor je da krajem avgusta pristupimo pronalaženju rešenja koja bi omogućavala međusobni dogovor", izjavio je 2. avgusta predsednik Skupštine Ivica Dačić, nakon sastanka radne grupe za međustranački dijalog o izbornim uslovima, bez posredovanja Evropskog parlamenta.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je 2. avgusta nakon sastanka radne grupe za međustranački dijalog o izbornim uslovima, kom su prisustvovali predstavnici opozicionih političkih stranaka koji ne žele posredovanje Evropskog parlamenta, da je postignuta saglasnost da krajem avgusta svi "pristupe pronalaženju rešenja koja bi omogućila međusobni dogovor".

"Razmenili smo mišljenje o svemu, dobili odgovore na određena pitanja. Dogovor je da krajem avgusta pristupimo pronalaženju rešenja koja bi omogućavala međusobni dogovor, odnosno dogovor koji bi omogućio da svi budu zadovoljni onoliko koliko je moguće", naveo je Dačić u izjavi za medije u Skupštini Srbije.

On je dodao da su na sastanku sistematizovani svi dosadašnji zahtevi i predlozi.

U međustranačkom dijalogu vlasti i dela opozicionih stranaka bez posredovanja Evropskog parlamenta učestvuju Srpska radikalna stranka, Demokratska stranka Srbije, Pokret obnove Kraljevine Srbije, pokret Dveri, Dosta je bilo, kao i predstavnici Zavetnika i Zdrave Srbije.

Dačić je ocenio da je razgovor bio veoma realističan i najavio da će radna grupa krajem meseca nastaviti rad.

Prema njegovim rečima, do rešenja bi trebalo da se dođe u dogovorenim rokovima, najkasnije šest meseci pre održavanja parlamentarnih izbora naredne godine.

"I s jedne i druge strane (vlasti i opozicije), izražena je dobra politička volja da radimo zajednički posao u interesu zemlje, a taj posao jeste da se stvore uslovi da niko nema primedbe i da osporava neki izborni rezultat", rekao je Dačić.

Kako je ranije najavljeno, sastanku Radne grupe prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Opozicija u Srbiji vodi dijalog o izbornim uslovima sa predstavnicima vlasti na dva koloseka – deo stranaka o tome razgovara direktno sa vlašću, dok druga opoziciona grupacija želi pregovore koje bi vodili predstavnici Evropskog parlamenta.

I pred parlamentarne izbore 2022, koje je vlast najavila za april, kao i izbore u Beogradu, zahtevi opozicije su isti kao uoči parlamentarnih izbora pre godinu i po dana, najpre slobodno i objektivno izveštavanje medija, prvenstveno javnog servisa Radio-televizije Srbije (RTS), prestanak funkcionerske kampanje i obustavljanje pritiska na birače od strane vladajuće SNS.

XS
SM
MD
LG