Dostupni linkovi

Predsednik Dveri podneo ostavku zbog neuspeha na izborima u Srbiji


Dosadašnji predsednik desničarske partije Dveri Boško Obradović na protestu u Beogradu, 17. mart 2023.
Dosadašnji predsednik desničarske partije Dveri Boško Obradović na protestu u Beogradu, 17. mart 2023.

Predsednik desničarske partije Dveri Boško Obradović podneo je u subotu neopozivu ostavku na tu funkciju položaj zbog, kako je naveo, zbog neuspeha stranke na parlamentarnim izborima u Srbiji.

Obradović je izjavio da bi ostavku na položaj predsednika stranke podneo čak i da na ponovljenim izborima, koje očekuju, koalicija Nacionalno okupljanje pređe cenzus, prenela je Beta.

"Mi smo doživeli neuspeh na izborima jer smo bili nesvrstani. Karteli koji vladaju Srbijom bili su jači od mene i od Dveri i od Nacionalnog okupljanja. U Srbiji već 30 godina pobeđuju politički prevaranti, Srbija je želela one koji ih lažu, kradu i obmanjuju", rekao je Obradović na konferenciji u Beogradu.

On je ocenio da je krivica za izborni neuspeh na liderima desne opozicije pošto se takozvana "cela patriotska opozicija nije ujedinila u jedan blok".

"Nismo hteli da se opredelimo između prozapadne vlasti i prozapadne opozicije i zato smo doživeli neuspeh", rekao je Obradović.

On je naveo da će se na neko vreme kompletno povući sa političke scene, a da će i dalje pomagati rukovodstvu Dveri, dodajući da će potpredsednik Dveri Ivan Kovač predstavljati taj pokret do sednice Glavnog odbora na kojem će biti izabran novi predsednik.

Obradović je svoju ostavku najavio u petak, kada je i lider druge desne partije, Narodne stranke, Vuk Jeremić napisao na mreži X da je podneo neopozivu ostavku na mesto predsednika stranke.

Nakon što je lista Narodne stranke osvojila 0,88 odsto glasova, Jeremić je naveo da nezavisno od uslova u kojima su izbori održani "nema sumnje da je volja građana Srbije takva da Narodna stranka u ovom trenutku ne predstavlja značajan činilac u političkom životu naše zemlje".

Jeremić je dodao da njegova partija podržava "zahteve građana i opozicionih stranaka da dođe do novih izbora na svim nivoima, u skladu sa zakonom".

XS
SM
MD
LG