Dostupni linkovi

Podaci o broju birača u Srbiji biće objavljivani svakog meseca


Jedno od zasedanja novog saziva Skupštine Srbije, 8. mart 2024.
Jedno od zasedanja novog saziva Skupštine Srbije, 8. mart 2024.

Podaci o broju birača u svakoj jedinici lokalne samouprave u Srbiji biće objavljivani jednom mesečno, umesto na tri meseca što je do sada bila praksa, saopšteno je iz kabineta predsednice parlamenta Ane Brnabić.

Kako se navodi, to je "direktan rezultat parlamentarnog dijaloga koji je inicirala predsednica Skupštine Srbije o unapređenju izbornih uslova i sprovođenju preporuka ODIHR".

"Na ovaj način, svi građani Srbije će moći da u svakoj jedinici lokalne samouprave na mesečnom nivou prate promene broja birača u jedinstvenom biračkom spisku", stoji u saopštenju Skupštine Srbije.

Dodaje se da je objavljivanje tačnog broja birača u svakoj od jedinica lokalne samouprave omogućeno izmenama Uputstva za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku.


Prethodno su poslanici Skupštine Srbije usvojili izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima, čime je omogućeno da lokalni izbori u gradovima u kojima nisu održani u decembru, budu održani sa već raspisanim izborima za gradsku vlast u Beogradu, koji će biti održani 2. juna.

Formiranje komisije za reviziju biračkog spiska, održavanje beogradskih i lokalnih izbora istog dana, te poštovanje zakona o medijima tri su osnovna zahteva dela opozicije kako bi učestvovali na tim izborima.

Opozicija je prethodno optužila vlast za izbornu krađu na decembarskim izborima, što su vladajuća Srpska napredna stranka i državni vrh odbacili.

Izborne nepravilnosti utvrdili su i međunarodni posmatrači.

Misija ODIHR, Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava, nakon utvrđenih nepravilnosti tokom izbora 17. decembra, uputila je vlastima u Srbiji 25 preporuka za unapređenje izbornih uslova.

XS
SM
MD
LG