Dostupni linkovi

Vučić najavio izbore u Beogradu 2. juna


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, 1. novembar 2023.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, 1. novembar 2023.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u nedelju da će novi izbori u Beogradu biti održani 2. juna.

Vučić je u obraćanju iz Predsedništva Srbije rekao da će izbori u Beogradu biti raspisani 3. aprila.

Predstavnici opozicije ocenjuju da je Vučić primoran da odustane od održavanja izbora 28. aprila, kako je ranije predložio, i traže da se novi izbori održe pod fer uslovima.

Novi izbori u Beogradu se održavaju pošto posle glasanja 17. decembra nije bilo dogovora o formiranju vlasti u glavnom gradu Srbije.

OEBS-ova Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) je u izveštaju naveo da na izborima 17. decembra uslovi nisu bili ravnopravni za sve jer je na njima bilo dominantno učešće predsednika Vučića. Dodaje se da su zabeleženi pritisci na zaposlene u javnom sektoru da glasaju za vlast, zloupotreba javnih resursa u njenu korist i Vučićeva medijska dominacija.

Vučić je u nedelju rekao da je "veoma važno" da se ispune preporuke ODIHR-a.

On je rekao da su članovi njegove Srpske napredne stranke tražili da izbori budu 28. aprila, ali da je on rekao da je tražio od njih da izbori budu 2. juna.

Predsednik Srbije je rekao da će konstitutivna sednica Narodne skupštine biti odložena za nedelju dana, ali da će sve biti u zakonskom i ustavnom roku.

Lazović: Vučić primoran da odustane od 'besmislenog datuma'

Kopredsednik Zeleno levog fronta Radomir Lazović ocenio je da Vučić nije uspeo u nameri da raspiše "brze izbore u što kraćem roku", po istim uslovima po kojima je, kako je naveo, "pokrao prethodne izbore".

"Ovo je svakako uspeh opozicije koja je na poziv 'Proglasa0 pokazala jedinstvo u nameri da se pre izbora prvo moraju promeniti uslovi po kojima se oni održavaju", kazao je Lazović za agenciju Beta.

Lazović je rekao da je Vučić primoran da odloži već zakazanu sednicu parlamenta i da "odustane od besmislenog datuma izbora (28. april)".

"Ovo jeste uspeh, ali nema odustajanja od borbe, jer mnogo važnije od datuma je da izbori moraju biti održani u fer uslovima kada god da se dešavaju", kazao je Lazović, čiji je Zeleno levi front deo koalicije Srbija protiv nasilja.

Vučić se pre obraćanja, kako je prenela Radio-televizija Srbije, sastao s predsednikom Srpske napredne stranke Milošem Vučevićem i stranačkim kolegama Anom Brnabić, Dejanom Đurđević i Vladimirom Orlićem.

Takođe se sastao s liderom Socijalističke partije Srbije Ivicom Dačićem, liderom Jedinstvene Srbije Draganom Markovićem Palmom, liderom Socijaldemokratske partije Srbije Rasimom Ljajićem, liderom Pokreta socijalista Aleksandrom Vulinom, liderom PUPS-a Milanom Krkobabićem, kao i predsednikom Zdrave Srbije Milanom Stamatovićem.

XS
SM
MD
LG