Dostupni linkovi

Lokalni izbori u Beogradu raspisani za 2. jun


Glasanje na lokalnim izborima u Beogradu 17. decembra. Izbori se ponavljaju pošto nijedna stranka nije osvojila dovoljno da formira vlast.
Glasanje na lokalnim izborima u Beogradu 17. decembra. Izbori se ponavljaju pošto nijedna stranka nije osvojila dovoljno da formira vlast.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić raspisala je ponovljene lokalne izbore u Beogradu za 2. jun.

"Upravo sam raspisala izbore za odbornike za Skupštinu grada Beograda, za nedelju, 2. jun, što je bila moja zakonska obaveza koju sam najkasnije do kraja današnjeg dana morala da ispunim", rekla je Brnabić.

Brnabić je rekla da je 3. april bio "poslednji rok za raspisivanje izbora", jer je na zahtev opozicije i "izričitu molbu predsednika Srbije" odlučila da se izbori održe u najkasnijem mogućem terminu u skladu sa Ustavom.

"Vreme pre raspisivanja izbora iskoristila sam da pokušam da pokrenem dijalog, da kroz razgovor sa svim parlamentarnim političkim akterima učinim baš sve da ovi, kao i svi naredni izbori, proteknu u najboljem redu, u skladu sa najvišim standardima i da pokažemo ozbilljnost i odgovornost koju dugujemo svim građanima Srbije", dodala je.

Istakla je i da "njena vrata ostaju otvorena za dijalog".

"Pozivam sve političke stranke i koalicije da se nadmeću u idejama i planovima i da vode računa da izborna utakmica bude fer i korektna. Pozivam sve građane Beograda da izađu na glasanje", navela je predsednica parlamenta.

Bez dogovora vlasti i opozicije o izbornim uslovima

Pre nego što je Brnabić raspisala izbore, na skupštinskom kolegijumu 3. aprila nije postignut dogovor o izbornim uslovima na kojima insistira opozicija.

Ključni zahtev opozicionih koalicija "Srbija protiv nasilja" i NADA, na koji vlast nije pristala, bio je da se redovni lokalni izbori u drugim gradovima i opštinama održe u istom danu kada i beogradski.

"Vlast je izabrala da na izbore ide bez opozicije", poručio je Miroslav Aleksić iz koalicije "Srbija protiv nasilja".

On je naveo da je održavanje svih lokalnih izbora u istom danu "jedina brana da se ne ponovi izborna krađa i preseljavanje birača iz grada u grad".

Vlast je negirala navode opozicije i domaćih posmatrača izbora da su u Beograd dovođeni birači iz drugih gradova i susednih zemalja kako bi glasali za vladajuću Srpsku naprednu stranku (SNS).

Za sada nema odgovora da li će opozicija bojkotovati izbore ukoliko svi lokalni izbori ne budu istog dana.

Redovni lokalni izbori treba da budu održani u 88 gradova i opština, među kojima je i 17 gradskih opština u Beogradu.

Ako bi vlast pristala da se i ostali lokalni izbori održe 2. juna, rok za njihovo raspisivanje bio bi 18. april.

Druga dva zahteva opozicije bila su formiranje nezavisne komisije koja bi vršila reviziju biračkog spiska i da javni servis bude svima podjednako dostupan.

OEBS-ova Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) u izveštaju o decembarskim izborima u Srbiji ocenila je da uslovi nisu bili ravnopravni za sve, jer je na njima bilo dominantno učešće predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

ODIHR je naveo 25 preporuka za poboljšanje izbornih uslova, a predsednica Skupštine Ana Brnabić kaže da je već implementirano četiri.

U izveštaju je navedeno i da su zabeleženi pritisci na zaposlene u javnom sektoru da glasaju za vlast, zloupotreba javnih resursa u njenu korist i Vučićeva medijska dominacija.

Vlast je negirala navode o izbornim neregularnostima, ali je najavila ispunjavanje preporuka ODIHR-a.

U Srbiji su 17. decembra održani vanredni parlamentarni, pokrajinski i lokalni uzbori u 65 gradova i opština.

U Beogradu se ponavljaju lokalni izbori pošto nijedna stranka nije osvojila dovoljno da formira vlast.

XS
SM
MD
LG