Dostupni linkovi

Ivica Dačić ide na inauguraciju predsednika Irana


Ivica Dačić (desno) u razgovoru sa iranskim ambasadorom u Beogradu Rašidom Hasanom Pourijem
Ivica Dačić (desno) u razgovoru sa iranskim ambasadorom u Beogradu Rašidom Hasanom Pourijem

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić potvrdio je da će kao izaslanik predsednika Republike prisustvovati inauguraciji novoizabranog predsednika Irana Sejed (Sayyid) Ebrahim Reisi Sadatija.

Dačić je tokom sastanka sa ambasadorom Irana u Srbiji Rašida Hasana Pourija 26. jula naveo da je zadovoljan zbog dobrih bilateralnih odnosa koji postoje između Srbije i Irana i izrazio spremnost da radi na jačanju parlamentarne saradnje između dve zemlje, navodi se u saopštenju Skupštine Srbije.

Kako se navodi u saopštenju koje je nakon sastanka objavljeno na sajtu Skupštine Srbije, ambasador Irana bio je saglasan da su odnosi dobri i istakao napredak koji se ostvaruje u jačanju ekonomske saradnje između dve zemlje.

Dačić i Pouri su tokom sastanka razgovarali i o zdravstvenoj situaciji i merama koje se preduzimaju u borbi protiv pandemije i složili se da da postoji značajan prostor za unapređenje saradnje Srbije i Irana, posebno u oblasti ekonomije i poljoprivrede.

Saradnja Srbije i Irana je u opadanju otkako su Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele sankcije Iranu 2018. i 2020. godine.

Vlade Srbije i Irana su 2003. godine potpisale bilateralni Trgovinski sporazum, koji je bio osnova za formiranje Mešovite komisija za trgovinu. Do sada je održano pet zasedanja ove komisije, a poslednje je održano u Beogradu, juna 2018. godine.

Kako je za RSE rečeno u novembru 2020. godine u Ministarstvu trgovine, sankcije koje je SAD uvela Iranu ograničava poslovne aktivnosti privrednih zajednica Srbije i Irana, budući da između dve zemlje ne postoji platni promet.

Kako je u tom ministarstvu tada rečeno, dve države razmatraju opcije za bolju saradnju dve države.

Na pitanje RSE da li zbog trenutnih geopolitičkih okolnosti postoji opasnost da Srbija zbog unapređenja saradnje sa Teheranom naruši odnose sa zapadnim partnerima koji su uveli sankcije Iranu, u Ministarstvu trgovine su odbacili tu mogućnost.

Predsednik SAD Džozef Bajden (Joseph Biden) izjavio je u februaru da sankcije Iranu neće biti ukinute dok se ta zemlja ne vrati poštovanju svojih obaveza prema međunarodnom sporazumu o iranskom nuklearnom sporazumu, prenela je agencija Beta.

Administracija bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa (Trump) je maja 2018. godine donela odluku o istupanju iz takozvanog ''nuklearnog sporazuma'' (Joint Comprehensive Plan of Action – JCPOA), prema kojem je Iran ograničio obogaćivanje uranijuma u zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Sporazum su 2015. godine sa Iranom potpisale stalne članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Rusija i Kina) i Nemačka. U obrazloženju te odluke, Tramp je rekao da se Iran ne pridržava sporazuma, te da Teheran „podržava terorističke organizacije“.

XS
SM
MD
LG