Dostupni linkovi

Ministarka trgovine očekuje pad inflacije u Srbiji do kraja godine


Ilustrativna fotografija - detalj sa pijace u Kragujevcu. Najveći skok cena u Srbiji na mesečnom nivou, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, beleže hrana i bezalkoholna pića.
Ilustrativna fotografija - detalj sa pijace u Kragujevcu. Najveći skok cena u Srbiji na mesečnom nivou, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, beleže hrana i bezalkoholna pića.

Najveća briga je "uvezena inflacija", izjavila je Tatjana Matić, ministarka za trgovinu, turizam i telekomunikacije Srbije 23. maja, dodajući da borba sa inflacijom ostaje "najveći prioritet".

Matić je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekla i da se pad inflacije očekuje u drugoj polovini godine.

"Kada su u pitanju cene, očekuje se da od polovine godine krene stabilizacija, a sa padom inflacije počeće se u drugoj polovini godine", izjavila je Matić.

Ona je ukazala da na skok inflacije u najvećoj meri utiče rast cene energenata na globalnom nivou.

"Uvezena inflacija nije samo naša briga, i Evropa i svet pokušavaju da je stabilizuju, a ono što u najvećoj meri doprinosi skoku inflacije je problem sa energentima", navela je Matić.

U Srbiji je do 28. juna na snazi Uredba Vlade Srbije o ograničenim cenama osnovnih životnih namirnica.

Kada je reč o tržištu hrane, Matić je navela da je tržište hrane stabilno, a snabdevenost dobra.

Vlada Srbije je 11. maja dozvolila slobodan izvoz brašna, jer je, kako je tada saopšteno "snabdevenost brašnom i pšenicom na domaćem tržištu dobra" a da slobodan izvoz brašna "ne može da ugrozi snabdevenost domaćeg tržišta".

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, potrošačke cene u Srbiji porasle su u aprilu za 1,5 odsto u odnosu na mart, dok su u poređenju sa aprilom prošle godine povećane za 9,6 procenata.

U aprilu su na mesečnom nivou najviše poskupeli hrana i bezalkoholna pića, za 2,7 procenata, odeća i obuća za 2,1 odsto, transport za 1,8 odsto, dok su cene stanovanja, vode, električne energije, gasa i ostalih goriva povećane za jedan odsto.

XS
SM
MD
LG