Dostupni linkovi

Srbija i SAD o unapređenju vojne saradnje


Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović sa vršiocem dužnosti zamenika pomoćnika sekretara odbrane SAD Nejtom Adlerom u Beogradu, 8. novembar 2021.
Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović sa vršiocem dužnosti zamenika pomoćnika sekretara odbrane SAD Nejtom Adlerom u Beogradu, 8. novembar 2021.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović razgovarao je u ponedeljak, 8. novembra, sa vršiocem dužnosti zamenika pomoćnika sekretara odbrane Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Nejtom Adlerom, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji, o unapređenju saradnje dveju zemalja u oblasti odbrane, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva odbrane Srbije.

Adler je, kako se navodi, izrazio uverenje da će Srbija i Sjedinjene Američke Države u narednom period podići saradnju i na viši nivo u svim oblastima od zajedničkog interesa, posebno u vojnom segmentu.

Zamenik pomoćnika sekretara odbrane SAD je takođe istakao i značaj učešća više od 300 pripadnika Vojske Srbije u mirovnim operacijama Ujedinjenih nacija (UN) i Evropske unije (EU) širom sveta.

Kako se dalje navodi, dvojica sagovornika su razgovarala i o mogućim nabavkama savremene vojne opreme i naoružanja, koji bi mogli doprineti daljem razvoju kapaciteta i jačanju Vojske Srbije.

Adler je, kako se navodi, istakao i da SAD žele da unapređuju partnerske odnose sa svim zemljama Zapadnog Balkana, ali da Srbiju smatraju važnim činiocem stabilnosti i razvoja regiona.

On je, takođe, naveo da SAD poštuju činjenicu da je Srbija vojno neutralna država i saglasio se sa ministrom Stefanovićem da je za partnerski odnos potrebno otvoreno razgovarati, čak i kada nema istih stavova o svim temama.

Kako se navodi u saopštenju, Adler I Stefanović su dosadašnju saradnju ocenili kao veoma razvijenu, posebno u vojnoj oblasti, što, kako su se saglasili, potvrđuje i bilateralna taktička vežba "Nebeski most 21", koju su sredinom septembra izveli padobranci Vojske Srbije i Oružanih snaga SAD.

Stefanović je, kako se navodi, podsetio da Srbija vodi balansiranu politiku odbrane i neprestano radi na unapređenju i daljem razvoju odnosa u oblasti odbrane sa svim državama i međunarodnim organizacijama, u skladu sa svojim dugoročnim strateškim opredeljenjem da zadrži status vojno neutralne države.

On je ponovio i da je glavni spoljnopolitički cilj Srbije članstvo u Evropskoj uniji i integracijama u evropske bezbednosne politike i strukture.

Iako ne vide pitanje Kosova na isti način, obe strane su saglasne da svi problemi i otvorena pitanja treba da se rešavaju dijalogom, u cilju postizanja mira i stabilnosti u čitavom regionu, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Zamenik pomoćnika sekretara odbrane SAD za Rusku Federaciju, Ukrajinu i Evroaziju Nejt Adler tokom posete Beogradu razgovarao je i sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Milanom Mojsilovićem.

Kako se navodi u saopštenju, tokom razovora je izražena spremnost za nastavak saradnje u svim oblastima od obostranog intresa, kroz izvođenje zajedničke obuke i vežbi i opremanje Vojske Srbije savremenim naoružanjem i opremom.

XS
SM
MD
LG