Dostupni linkovi

Srbija i EU: Pažnja, poglavlje 35!


Zastave EU i zemalja članica
Uporedo sa najavama da će komesar EU za proširenje Štefan File u susretu sa srpskim zvaničnicima sagledati dokle se došlo u evropskim reformama u Srbiji, pojavljuju se i nagoveštaji da će uz poglavlja 23 i 24 kojima će pristupni pregovori početi, poslednje poglavlje 35 koje se do sada odnosilo na ostala pitanja, u slučaju Srbije obuhvatiti i sprovođenje sporazuma o normalizaciji odnosa sa Kosovom. To praktično znači da se pristupni pregovori sa Srbijom, koji će trajati godinama, ne bi mogli završiti bez uspešnog zatvaranja poglavlja 35.

Dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Brisela Rikard Jozwiak, koji se poziva na izvore bliske Savetu ministara EU, javlja da će File to preneti svojim domaćinima u Beogradu.

“Evropska komisija ima upravo takvu nameru. Oni o tome do sada nisu zvanično razgovarali, ali veruje se da je to jedna od stvari koju će File saopštiti liderima u Beogradu. Dakle, on će im predočiti da će pitanje Kosova biti stavljeno u poglavlje 35, umesto da se provlači kroz sva ostala poglavlja. Pretpostavlja se, s obzirom na to da je dijalog Beograd-Priština u toku i da će se nastaviti, da će i poglavlje 35 u januaru biti “probno” otvoreno, paralelno sa poglavljima 23 i 24, koja će, takođe, biti veoma teška. Poglavlje 35 će, dakle, na stolu pristupnih pregovora biti neprekidno, od samog početka do samog kraja pristupnih pregovora”, kaže Jozwiak.

Štefan File
Štefan File
Politički analitičar i profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić za Radio Slobodna Evropa kaže da se nije samo jednom čulo da bi u poglavlje 35 pristupnih pregovora sa Srbijom moglo biti ubačeno pitanje odnosa sa Prištinom.

“Nagoveštaji da bi se u poglavlje 35 pregovora Evropske unije sa Srbijom o članstvu moglo uneti i Kosovo u više navrata su se čuli iz dosta autoritativnih centara u Evropskoj komisiji u Briselu. Mislim da to proističe iz uverenja da se pitanje odnosa Beograda i Prištine neće do kraja rešiti ni do početka pregovora i da ga zato treba zadržati na agendi pregovora Srbije sve do njenog ulaska u Evropsku uniju. Samim tim Srbija bi imala nešto više vremena, a Evropska komisija i, pre svega Evropski savet, imao bi fleksibilniju poziciju u odnosu na onu koju je imao kada je nedavno odlučivao da li će ili neće Srbiji dati datum za početak pregovora. Na drugoj strani, neizvesnost za Srbiju bi se time nastavila za čitav niz godina jer, praktično, pregovori o članstvu u Evropskoj uniji bi bili istovremeno i pregovori o Kosovu”, ocenjuje Simić.

Poseta Filea Beogradu iniciraće i brzi početak screeninga, odnosno, procenjivanja reformi za svako pregovaračko poglavlje. Očekuje se da će, kao i u slučaju prethodnih zemalja-kandidata, taj proces trajati najverovatnije oko godinu dana, dakle, do kraja 2014. godine.

Komesar za proširenje Srbije odaće domaćinima priznanje za postignuti napredak u evrointegracijama i najaviti da će pregovori o članstvu početi poglavljima 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava, pravosuđe, osnovna prava i slobode, pravdu i bezbednost.

Ekspertski tim Evropske komisije u četvrtak će u Beogradu održati i seminar s nadležnima u državnoj upravi Srbije koji neposredno rade na reformama i odnosima s EU i samom Komisijom.

Pregovarački okvir Evropska komisija će podneti Grupi za proširivanje EU na zasedanju u Briselu 26. jula, a rasprava o mandatu počeće u septembru.

Kako je u junu odlučio Evropski savet, okvir za pregovore mora da usvoji Savet ministara i da ga potvrdi Evropski savet, što će se najverovatnije dogoditi u decembru za vreme redovnog zasedanja šefova država ili vlada EU. Do kraja januara bi onda bila održana prva međuvladina konferencija EU-Srbija, koja bi, zapravo, bila i zvaničan početak pristupnih pregovora.
  • 16x9 Image

    Branka Trivić

    Diplomirala na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, na Odseku za međunarodne odnose. Radila kao novinar i urednik u Informativnom i Kulturnom programu Radio-televizije Beograd od 1983. do 1992. Za RSE radi od decembra 1993. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG