Dostupni linkovi

Srbija i BiH potpisale Sporazum o readmisiji


Ministri Radončić i Dačuć u Beogradu 5. jula 2013.
Ministri Radončić i Dačuć u Beogradu 5. jula 2013.
Srbija i BiH potpisale su Sporazum o readmisiji za koji je premijer Srbije Ivica Dačić rekao da je veoma važan jer je preduslov za dalje napredovanje u evrointegracijama.

Premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i ministar sigurnosti BIH Fahrudin Radončić potpisali su u Beogradu Sporazum o predaji i prihvatu osoba kod kojih je ulazak ili boravak nezakonit, a rešavanje pitanja readmisije će, kako su uvereni, doprineti nastavku evrointegracija obe države. Uz to Dačić je rekao da je ovo još jedan korak koji svedoči i o već tradicionalno dobroj saradnji Beograda i Sarajeva u svim poslovima iz domena ministarstava unutrašnjih poslova.

„Naravno da je najvažnija saradnja u oblasti borbe protiv kriminala i korupcije. Takođe želim da napomenem da je Srbija zainteresovana, i moje ministarstvo, da sarađuje sa svim bezbednosnim strukturama u BIH na svim nivoima. Ono što je veoma važno je da pomognemo građanima kada je reč o graničnim prelazima, da omogućimo dobru kontrolu graničnih prelaza kako bi to bila prepreka za kriminal ali da se što više omogući nesmetan protok robe i kapitala", rekao je Dačić.

Ministar Radončić je preneo da je u razgovoru sa Dačićem konstatovano da, kada je sigurnost u pitanju, dve države imaju izuzetnu saradnju i da nemaju otvorena pitanja.

„Naše agencije za sprovođenje zakona, što je jako važno za borbu protiv organizovanog kriminala, trgovine ljudima, borbu protiv terorizma, izvanredno sarađuju i današnji potpis je kontinuitet jednog izvanrednog rada“, rekao je Radončić.

Radončić je čestitao Srbiji na odluci Evropskog saveta o otvaranju pregovora o članstvu.

„Za nas druge u regionu, koji iz manje ili više objektivnih razloga nešto kasnimo, to predstavlja ohrabrenje“, rekao je Radončić.

Premijer Dačić je poručio da jedni drugima treba da pomažu na evropskom putu i da je on spreman da da maksimalan doprinos tome.

"Spreman sam da, kao što imamo zajedničke sednice sa vladom Republike Srpske, imamo i zajedničke sednice Vlade Srbije sa Savetom ministara BiH", rekao je Dačić.

Dvojica ministara nisu propustila ni da čestitaju Hrvatskoj na ulasku u EU.
XS
SM
MD
LG