Dostupni linkovi

Milanovićev predizborni obračun sa Srbijom: Za šaku glasova


Zastave Hrvatske i Srbije
Zastave Hrvatske i Srbije

Rečnik je potpuno neprimeren za jednog socijaldemokratu, ali je evidentno da je obračun sa susednima jedno od glavnih sredstava predizborne političke borbe, komentari su na tajne snimke sa sastanka Zorana Milanovića i predstavnika ratnih veterana, prema kojima bivši premijer Hrvatske i lider Socijaldemokratske partije (SDP) nije birao reči govoreći o Srbiji i njenoj vlasti.

Iako je nedavno, a u svetlu pojačanih tenzija između Beograda i Zagreba, premijer Aleksandar Vučić najavio da će se članovi Vlade Srbije "maksimalno uzdržavati da komentarišu negativne izjave koje se iz Hrvatske upućuju na račun Srbije”, ministar policije i potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Stefanović ipak se oglasio povodom izjava bivšeg premijera Hrvatske.

"Te izjave jako lepo i precizno govore o njemu i svima koji tako misle u Hrvatskoj. A voleo bih da vidim reakciju Evropske unije, Evropske komisije, na kraju i gospodina Majkla Devenporta kao predstavnika EK u Srbiji, na to što se koriste uvrede, što se država i naš narod nazivaju šakom jada i svim ostalim izrazima koji su upotrebljeni", rekao je Stefanović.

Nebojša Stefanović
Nebojša Stefanović

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da ga uprkos Milanovićevim rečima Srbija i dalje pruža ruku pomirenja, te da neće "zatvarati ni granicu, niti svoje odnose sa Hrvatskom.

Prema audio zapisu sa sastanka bivšeg premijera Hrvatske i predstavnika ratnih veterana, čija je tema bio sporni zakon Srbije o nadežnosti za procesuiranju ratnih zločina na području bivše Jugoslavije, koji je objavio zagrebački "Jutarnji list”, Milanović je, između ostalog, rekao da se vlast u Srbiji ponaša bahato, da je reč o "beogradskoj čaršiji", kojoj Hrvatska gleda kroz prste, nazvavši je u jednom trenutku "šakom jada” koja se "prezentuje kao nekakva diplomatska sila”.

"Rečnik je potpuno neprimeren za nekoga ko sebe doživljava kao ozbiljnog političara i socijaldemokratu, i ko pretendira da dobije predstojeće izvanredne parlamentarne izbore. To je sve u funkciji predizborne kampanje, a zna se da se izbori najlakše dobijaju tako što se napada one druge. Jednako je tako i ovde”, kaže novinarka Tatjana Tagirov.

Razlike u stilu i nijansama

I drugi sagovornici RSE saglasni su da je obračun sa susednima jedno od glavnih sredstava predizborne političke borbe.

"Tu je problem što opet u izbornoj kampanji pitanje zaoštravanja odnosa prema susedima postaje značajno za dobijanje glasova. Tu ima razlike u nijansama i u stilu. Ako Milanović spada u umerenije i racionalnije političare u odnosu na HDZ, možemo misliti šta drugi pričaju na takvim sastancima”, navodi Đorđe Pavićević sa Fakluteta političkih nauka.

Milanović je, prema ovim snimcima, rekao i da će Srbiji, "ako bude potrebno, ne samo blokirati pregovore (s EU) nego i doneti zakon po kojem će proganjati njene počinitelje (ratnih zločina) po Kosovu''. Na snimku se čuje kako Milanović braniteljima kaže da bi oni "već deset puta bili optuženi da su radili sa svoje strane Save ono što je radio premijer Srbije Aleksandar Vučić”, te im sugeriše da sa njim ne traže razgovor. Ipak, naveo je da se nada da može da se postigne bilateralni sporazum kojim bi problem jurisdikcije bio otklonjen.

Žarko Korać
Žarko Korać

Poslanik opozicije u Skupštini Srbije Žarko Korać navodi da je razgovor vođen na sastanku sa braniteljima koji imaju jak uticaj na političkoj sceni Hrvatske, te da je reč o ljudima koji su u šatorima demonstrirali protiv tadašnje Milanovićeve vlade. "Očigledno je da je sa njima pokušao da napravi kompromis”, kaže Korać, te dodaje da cilj ovog snimka da Milanovića prikažu kao licemera koji jedno priča javno, a drugo privatno.

"Čovek bi od njega očekivao mnogo odmereniji rečnik. Želim da podsetim da je Milanović, dok je bila njegova vlada, uveo ekonomsku blokadu Srbiji zbog priče o migrantima, što je po meni bio potez koji je služio da ojača sebe pred izbore. To je pokazalo da je on spreman da vuče populističke i nacionalističke poteze do izvesne mere da bi dobio više glasova na izborima i meni se ovo pomalo uklapa. Nisam sasvim siguran da će mu to u Hrvatskoj oduzeti previše glasova, ali je svakako iznenađenje za nas u regionu jer on spada u umereniju i demokratskiju političku opciju u Hrvatskoj”, navodi Korać.

Tako je i predstavnik ove opcije dolio ulje na ionako razbuktalu vatru između Beograda i Zagreba, čija je komunikacija već nedeljama usijana, a teške međusobne optužbe usledile su nakon govora premijera Srbije na obeležavanju 75. godišnjice formiranja logora Jasenovac.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG