Dostupni linkovi

Ministarstvo kulture Srbije ne spori da je dubrovačka književnost i hrvatska


Dubrovnik
Dubrovnik

Odredba Zakona o kulturnom nasleđu po kojoj izdanja dubrovačke književnosti pripadaju i srpskoj i hrvatskoj kulturi, zaključno sa 1867. godinom, ne znači da Srbija spori da je stara dubrovačka književnost deo i kulturnog nasleđa Hrvata, saopštilo je 20. januara Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

"Upravo se na primeru dvojnog nasleđa, zajedničke jezičke prošlosti i odnosa prema književnoj baštini, najbolje prepoznaju evropske vrednosti i perspektive dobrosusedskih odnosa", preciziralo je Ministarstvo.

Time je reagovalo na ocene Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje (IHJJ) koji je 17. januara osudio zakonska rešenja Srbije ocenivši da se na taj način, kako je ocenio IHJJ, prisvaja dubrovačka književnost. Poslanik u Evropskom parlamentu Karlo Resler pozvao je 19. januara Evropsku komisiju da reaguje na tu odredbu Zakona o kulturnom nasleđu.

Iz Ministarstva kulture navedeno je da Odredba o staroj i retkoj bibliotečkoj građi, iz Člana 23 pomenutog zakona, predstavlja definiciju koja je ustanovljena Zakonom o staroj i retkoj bibliotečkoj građi iz 2011. godine, kao i da je potvrda naučno metodološke doslednosti koju je srpska filološka škola ustanovila pre stotinu pedeset godina.

"U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, Beogradskom univerzitetu, Matici srpskoj i drugim naučnim institucijama utvrđeno je da je stara dubrovačka književnost jedinstvena pojava kod južnih Slovena koja ima svoje osobenosti i predstavlja veliko zajedničko dobro. Na osnovu jezika na kome je napisana može istovremeno da bude i srpska i hrvatska", stoji, između ostalog, u objašnjenju Ministarstva kulture i informisanja u vezi sa zakonskim odredbama usvojenim krajem prošle godine.

Ovo ministarstvo navelo je da su takvo stanovište zastupali i poznati Dubrovčani, od Matije Bana i Valtazara Bogišića u 19. veku, do Milana Rešetara i Petra Kolendića u 20, koji su bili članovi Srpske akademije nauka i umetnosti.

Ministarka kulture u Vladi Hrvatske Nina Obuljen Koržinek
Ministarka kulture u Vladi Hrvatske Nina Obuljen Koržinek

Ministarka kulture i medija u Vladi Hrvatske Nina Obuljen izjavila je da su zakonske odredbe Srbije o dubrovačkoj književnosti stručno neutemeljene.

“Očekujem da Srbija izmeni taj zakon i da prestanu posezati za hrvatskom kulturnom baštinom”, rekla je, između ostalog, Obuljen.

XS
SM
MD
LG