Dostupni linkovi

Posle više od 40 godina hrana iz Srbije u Saudijskoj Arabiji


Zvaničnici obe države su poslednjih godina imali više sastanaka na temu proširenje ekonomskih odnosa. Pored izvoza prehrambenih proizvoda očekuje se nastavak saradnje u oblasti turizma, poljoprivrede i građevinarstva.
Zvaničnici obe države su poslednjih godina imali više sastanaka na temu proširenje ekonomskih odnosa. Pored izvoza prehrambenih proizvoda očekuje se nastavak saradnje u oblasti turizma, poljoprivrede i građevinarstva.

Srbija je stavljena na listu odobrenih izvoznika hrane u Saudijsku Arabiju, objavio je 25. jula ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, nakon sastanka sa predstavnicima Uprave za hranu i lekove Saudijske Arabije.

"Posle više od 40 godina, mleko i mlečni proizvodi moći će da se izvoze u tu zemlju. Voće i povrće takođe može nesmetano da se izvozi, dok se u narednih 20 dana očekuju i dozvole za izvoz ovčijeg i goveđeg mesa", stoji u saopštenju na sajtu Ministarstva.

Kako se navodi, mogućnost plasmana hrane iz Srbije na ovo tržište predstavlja dobru priliku za domaće proizvođače, "posebno u situaciji kada cene hrane dostižu rekordne nivoe".

"Vrednost dosadašnje razmene dve zemlje za proizvode koji su mogli da se izvoze raste svake godine i samo u prethodnoj je dostigla iznos od 9 miliona dolara, dok je za šest meseci 2022. već na nivou od 6 miliona dolara", naveli su u saopštenju.

Zvaničnici obe države su poslednjih godina imali više sastanaka na temu proširenje ekonomskih odnosa, piše Radio-Televizija Srbije (RTS) , a pored izvoza prehrambenih proizvoda očekuje se nastavak saradnje u oblasti turizma, poljoprivrede i građevinarstva.

Poslednja takva video-konferencija održana je u aprilu 2022.

Direktor Razvojne agencije Radoš Gazdić rekao je tada za RTS da je kompletno tržište Ujedinjenih Arapskih Emirata, pa i Bliskog istoka, izuzetno zahtevno, kako u pogledu kvaliteta i kontinuiteta.

"Otvaranje jednog tržišta kao što je Saudijska Arabija, Emirati otvara potencijal ka zemljama najbližeg okruženja, ali i na dalje, delovima Afrike, Azije gde možemo promovisati naše proizvode", istakao je Gvozdić.

Kako je dodao, sporazumi sa Savetom slobodnih zona Dubaija i Lukom Abu Dabi omogućavaju ubrzanu proceduru i podršku za otvaranje srpskih firmi na ovom tržištu.

XS
SM
MD
LG