Dostupni linkovi

Zašto je 'Bože pravde' 1. septembra podelilo Srbiju?


Odluka koju je najavilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da školska godina u Srbiji počne intoniranjem državne himne „Bože pravde“ podelila je javnost oko toga da li je himna Srbije himna svih građana, kao i da li je u školama potrebno promovisanje „patriotskih osećanja“ na ovaj način.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Bošnjačko nacionalno vijeće oštro su se sukobili saopštenjima o ovom pitanju, a intoniranje himne i ranijih godina bilo je predmet neslaganja na relaciji vlasti u Beogradu i Bošnjaka kao nacionalne manjine.

Čija je himna „Bože pravde“?

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić rekao je 1. septembra da je ponosan što prvi čas školske godine u Srbiji počinje državnom himnom.

Tekst himne "Bože pravde"

Bože pravde, ti što spase od propasti dosad nas,

čuj i odsad naše glase i od sad nam budi spas.

Moćnom rukom vodi, brani budućnosti srpske brod,

Bože spasi, Bože hrani, srpske zemlje, srpski rod!

Složi srpsku braću dragu na svak dičan slavan rad,

sloga biće poraz vragu a najjači srpstvu grad.

Nek na srpskoj blista grani bratske sloge zlatan plod,

Bože spasi, Bože hrani srpske zemlje, srpski rod!

Nek na srpsko vedro čelo tvog ne padne gneva grom

Blagoslovi Srbu selo polje, njivu, grad i dom!

Kad nastupe borbe dani k' pobedi mu vodi hod

Bože spasi, Bože hrani srpske zemlje, srpski rod!

Iz mračnoga sinu groba srpske slave novi sjaj nastalo je novo doba

Novu sreću, Bože daj! Otadžbinu srpsku brani pet vekovne borbe plod

Bože spasi, Bože brani moli ti se srpski rod!

„O razvijanju osećaja zajedništva i pripadnosti društvenoj zajednici učimo kod kuće i u školi. Zato smatram važnim da je intoniranje himne postalo deo naših aktivnosti u tom pravcu“, istakao je on.

Međutim, za predstavnike bošnjačke nacionalne manjine intoniranje državne himne je sporno.

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), nacionalni savet bošnjačke nacionalne manjine, pozvalo je 31. avgusta, uoči početka nove školske godine u Srbiji, uprave škola da se ne intonira himna “Bože pravde”, kako je prethodno naložilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Mirza Hajdinović, sekretar BNV, za Radio Slobodna Evropa (RSE), kaže da trenutnu himnu Srbije Bošnjaci ne doživljavaju kao državnu, već kao nacionalnu himnu srpskog naroda.

„Državna himna koja je zvanična spominje samo jedan narod i njom se Republika Srbija, ovo je bitno da naglasim, isključivo veliča kao država jednog naroda, Srba. Bošnjaci, a ima i puno još drugih naroda, nacionalnih manjina koje žive u Srbiji, na taj način se potpuno isključuju iz toga i za nas je to potpuno neprihvatljivo“, navodi Hajdinović.

Stav BNV je, prema njegovim rečima, da himna mora da se menja. U saopštenju BNV ističe se da se u tekstu himne „Srbija ne može prepoznati kao multietnička i multikonfesionalna zemlja, što u stvarnosti ona jeste“.

„To je nešto protiv čega se mi borimo već trideset godina i ukazujemo na te probleme“, kaže on.

U saopštenju BNV poziva obrazovno-vaspitne ustanove da školsku godinu otpočnu “dostojanstveno, poštujući različitosti, bez provokacija djece i nastavnika bošnjačke nacionalnosti”.

Bošnjačko nacionalno vijeće u saopštenju je podsetilo da je himna „Bože pravde“ bila himna bh. entiteta Republike Srpske u periodu od 1992. do 2007. godine kao i himna nekadašnje Republike Srpske Krajine (protivustavna tvorevina 1991 – 1995. koju je uspostavio deo hrvatskih Srba na širem području Like, Korduna, Banije i dalmatinskog zaleđa uz pomoć vlasti u Beogradu, prim. aut.).

Razmena oštrih reakcija i saopštenja

Usledila je reakcija nadležnog ministra prosvete Branka Ružića, iz redova vladajuće Socijalističke partije Srbije (SPS).

On je saopštenje Bošnjačkog nacionalnog vijeća 1. septembra ocenio kao „opasno“.

"Sramno je da se Nacionalni savet bošnjačke nacionalne manjine, koji je jedan od 21 saveta, na takav način politizuje od strane onoga koji jedinu politiku vidi u tome da negira državu Srbiju i njene državne simbole", rekao je Ružić 1. septembra dodajući da su prava nacionalnih manjina na veoma visokom nivou u Srbiji.

On je rekao da je emitovanje, po prvi put, državne himne na početku školske godine "promocija plemenitog, zdravog patriotizma".

"Danas smo otpočeli sa himnom u školama i to će ostati za navek", rekao je Ružić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić reagovao je 2. septembra u video obraćanju na društvenoj mreži Instagram navodeći da je himna „Bože pravde“ bila to i u vreme Kneževine i Kraljevine Srbije (u 19. i 20. veku), ali da će uvek braniti one koji ne vole himnu Srbije.

„Ali, smatram da je sramota i da nije dobro da pojedine društvene grupe, političari i mediji vređaju na najgori i najbesmisleniji mogući način sve ono što predstavlja jedinstvo i zajedništvo naše zemlje, našu himnu i našu zastavu“, rekao je Vučić.

U saopštenju desno orijentisanog Pokreta Dveri, koji je trenutno u opoziciji, poručeno je da BNV "svojim aktivnostima podrivaju teritorijalni integritet Srbije".

„Naglašavamo da ovde nije problem u jednoj nacionalnoj manjini sa kojom živimo u bratskoj slozi, već u njihovim trenutnim političkim predstavnicima koji svojim ponašanjem i izjavama podjednako nanose štetu svim građanima Srbije", naveo je predsednik Izvršnog odbora Dveri Borko Puškić.

Sa druge strane, na društvenoj mreži Fejsbuk pojavio se video snimak na kojem osnovci u regionu Sandžak u jugozapadnoj Srbiji u klupama pevaju himnu „Ja sin sam tvoj“. Ova pesma je 2012. godine odlukom Bošnjačkog nacionalnog vijeća proglašena himnom sandžačkih Bošnjaka.

Iz snimka se ne može zaključiti da li je ova himna intonirana na početku školske godine ili u okviru određenog predavanja.

Hajdinović iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća kaže da je poruka BNV bila samo da se himna Srbije ne intonira, i, kako navodi, nije naloženo školama da intoniraju himnu Bošnjaka u Sandžaku.

„Mislim da je to jedan odgovor iz želje naroda da pokaže koliko je besmisleno to što radi ministar i što donosi takve političke odluke“, kaže Hajdinović.

Na ovaj snimak reagovao je ministar prosvete Ružić navodeći da to predstavlja "skandal i nepoštovanje države i svih njenih simbola, i svega onoga što ta država pruža svim njenim građanima i građankama".

„Takav čin u Novom Pazaru predstavlja devastiranje i urušavanje himne i državnih simbola Republike Srbije. Zbog toga će prosvetna inspekcija postupati promptno i u skladu sa zakonom utvrditi odgovornost i učiteljice i direktora“, naglasio je Ružić.

Na najavu da će se intonirati državna himna u školama reagovao je i opozicioni Pokret „Ne davimo Beograd“ navodeći da je to samo prikrivanje većih problema u školstvu, kao što je pitanje uslova u kojima mladi uče i problem digitalizacije i učenja na daljinu u uslovima pandemije.

Iz ovog pokreta navode da je i ranija najava „državne kontrole sadržaja nacionalno važnih predmeta“ takođe vid prikrivanja većih problema u prosveti.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u martu je formiralo radnu grupu koja će raditi na izmenama i dopunama zakona kako bi se napravio osnov za "uvođenje udžbenika od posebnog nacionalnog interesa" za osnovnu i srednju školu.

Predloženo je da "udžbenički komplet, odnosno udžbenik od posebnog nacionalnog interesa" čine udžbenici za Srpski jezik i književnost, Istoriju i Geografiju.

Inicijativa da se u Srbiji menja sadržaj, između ostalog, udžbenika istorije nije potekla od Ružića kao resornog ministra, već od ministra unutrašnjih poslova.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je u februaru pred poslanicima u Skupštini Srbije izjavio da "udžbenik istorije mora da napiše država Srbija", apostrofirajući događaje iz Drugog svetskog rata i ratove na prostoru bivše Jugoslavije.

Himna na sportskom i političkom terenu

Nije prvi put da intoniranje himne “Bože pravde” izaziva trzavice na relaciji vlasti u Beogradu i Bošnjaka kao nacionalne manjine, kojih prema poslednjem popisu u Srbiji živi 145.278.

Fudbaler Adem Ljajić isključen je u maju 2012. iz Fudbalske reprezentacije Srbije zbog toga što nije pevao državnu himnu u prijateljskom meču protiv Španije.

Fudbalski savez Srbije je podržao tu odluku saopštivši da je pevanje nacionalne himne Srbije uoči utakmica jedna od tačaka Sporazuma tadašnjeg selektora Siniše Mihajlovića sa igračima.

Tada dvadesetogodišnji Ljajić je izjavio da mu je žao i da "poštuje sve", ali da mora "prvo da poštuje sebe".

U februaru 2013. deo navijača Novog Pazara zviždao je himni pred utakmicu sa fudbalskim klubom Zvezda u okviru Kupa Srbije koji se igrao u Novom Pazaru.

Iz Odbojkaškog kluba Novi Pazar kasnije su rekli da to nisu bili zvižduci himni, već selektoru fudbalske reprezentacije Siniši Mihajloviću, koji je iz tima udaljio Novopazarca Adema Ljajića jer na meču reprezentacije nije pevao državnu himnu.

Himna “Bože pravde” postala je zvanična himna Srbije donošenjem Ustava 2006. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG