Dostupni linkovi

Obeležena deveta godišnjica pada vojnog helikoptera u Surčinu


Srušeni vojni helikopter na mestu nesreće, 15. mart 2015.
Srušeni vojni helikopter na mestu nesreće, 15. mart 2015.

Deveta godišnjica pada helikoptera Mi-17 Vojske Srbije (VS), u kojem je poginulo sedam ljudi, obeležena je 13. marta na mestu nesreće u Surčinu, u blizini beogradskog aerodroma Nikola Tesla, paljenjem sveća i polaganjem cveća, prenela je agencija Beta.

Počast stradalima odala je grupa penzionisanih vazduhoplovaca.

U padu helikoptera 13. marta 2015. poginuli su piloti Omer Mehić i Milovan Đukarić, mehaničari zastavnici Nebojša Drajić i Ivan Miladinović, lekar novopazarske bolnice Dževad Ljajić i njegov kolega anestetičar Miroslav Veselinović, kao i beba porodice Ademović, stara pet dana.

Transportni helikopter Mi-17 se srušio na povratku iz Raške odakle je prevozio životno ugroženu bebu iz Novog Pazara, na jugozapadu Srbije.

Vojni izveštaji nakon pada helikoptera zaključili su da su uslovi leta bili ispod propisanog meteorološkog minimuma, kao i da je pilot Omer Mehić insistirao da sleti na drugom mestu, a ne u Surčinu, gde su pali.

U jednom od transkripata objavljenih na sajtu Ministarstva odbrane u aprilu 2015, navedeno je da je bila spremna medicinska ekipa za doček bebe i da se očekivalo prisustvo tadašnjeg ministra zdravlja Zlatibora Lončara, dok je u drugom navedeno da je moguće prisustvo i tadašnjeg ministra odbrane Bratislava Gašića.

Svi akteri iz redova vlasti koji su posredno učestvovali u organizaciji akcije spasavanja bebe izjavili su da se ne osećaju odgovornim za pad vojne letelice.

Tačku na slučaj stavilo je Više javno tužilaštvo koje je u junu 2016. odlučilo da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv onih koji su učestvovali u pripremanju i izvršenju spasilačke misije.

Tužilaštvo je utvrdilo "da je u lancu komandovanja prilikom planiranja i pripreme zadatka, došlo do propusta koji nemaju krivično pravnu, već eventualno disciplinsku težinu".

Jedinu osudu zbog nesreće dao je Vojni disciplinski sud protiv dvojice generala za disciplinske prestupe tako što im je zabranjeno napredovanje u službi.

XS
SM
MD
LG