Dostupni linkovi

Poziv Vladi Srbije na nastavak pregovora sa Udruženjem radnika na internetu


Protest frilensera ispred Skupštine Srbije, Beograd (8. april)
Protest frilensera ispred Skupštine Srbije, Beograd (8. april)

Udruženje radnika na internetu poziva Vladu Srbije da ponovo sedne za pregovarački sto i razmotri povlačenje Predloga izmena Zakona o porezu na dohodak građana koji je 2. aprila uputila Narodnoj skupštini na usvajanje.

To udruženje podseća da je premijerka Srbije Ana Brnabić je u dva navrata u istom danu javno izjavila da je spremna za razgovore i da očekuje da do razgovora i dođe.

Udruženje smatra da aktuelni predlog zakona nije adekvatno niti pravedno rešenje pitanja navodnog poreskog duga, kao i da ne sadrži prihvatljiv i održiv model oporezivanja za budući period, odnosno, za period od 1. oktobra 2021. godine.

Udruženje radnika na internetu navodi da je, kao zastupnik hiljada frilensera, već šest meseci svojim aktivnostima i učešćem u pregovorima sa Vladom Srbije nastojalo da na konstruktivan način doprinese pronalaženju rešenja za zakonski status i model oporezivanja frilensera.

Voljni smo da pred Vladu iznesemo svoj predlog rešenja i predupredimo veliko nezadovoljstvo hiljada građana Srbije koje će neminovno uslediti po usvajanju predloga Zakona koji se nalazi u Skupštini, poručilo je Udruženje.

Pet stvari koje treba da znate o problemima frilensera u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

Protest frilensera i radnika na internetu održan je 8. aprila ispred Skupštine Srbije u Beogradu, nakon čega je usledila protestna šetnja.

Frilenseri i radnici na internetu ne slažu se sa predlogom Vlade o naplati poreskog duga, a grupa demonstranata iz desetak gradova u Srbiji je u sredu uveče 7. aprila postavila više od 40 šatora ispred parlamenta i tu provela noć čekajući protest.

Okupljenima se na kraju protesta obratio Miran Pogačar, koji je poručio da je zahtev frilensera da se sadašnji predlog Vlade povuče iz procedure.

Protest frilensera u Beogradu zbog načina naplate poreskog duga
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

Premijerka Ana Brnabić održala je nakon protesta konferenciju za novinare u Vladi Srbije, na kojoj je, komentarišući protest frilensera i susret sa njima, izjavila je da je uvek otvorena za razgovore, ali "ne i za ultimatume".

Napomenula je da su pregovori vođeni mesecima, da je jedno od udruženja prihvatilo predlog Vlade Srbije, dok ga je odbacilo Udruženje radnika na internetu, koje je i organizovalo protest ispred Skupštine.

Nakon poslednjih pregovora sa predstavnicima frilensera i Vlade Srbije, održanim 30. aprila, Vlada je 1. aprila usvojila predlog izmena Zakona o porezu na dohodak građana, u okviru kojeg je i nov način oporezivanja frilensera, što je Udruženje radnika na internetu odbilo.

Prema njemu, oni neće morati da plaćaju porez na prihode ako zarađuju do 384.000 dinara (oko 3.300 evra) godišnje, što znači da porez neće plaćati oni koji imaju prihode do 32.000 dinara (oko 270 evra) mesečno. Ostali će morati da ga plate.

Poreski udar na frilensere u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:15 0:00

Što se tiče starog poreskog duga, za period od januara 2015. do septembra 2021, on će biti otpisan onima koji su zarađivali mesečno manje od 57.000 dinara (467 evra), a ostali će morati da ga plate.

Sa druge strane, frilenseri su saglasni da se porez mora plaćati, ali ne retroaktivno za prethodne godine, objasnio je predsednik Udruženja radnika na internetu (URI) Miran Pogačar neposredno pred poslednji sastanak sa Vladom, kada je najavio "da će njihov predlog Vladi biti isključivo da plaćaju porez od 2020. godine i ništa preko toga".

XS
SM
MD
LG