Dostupni linkovi

Radnici Fijata odlažu proteste


Protest radnika Fijata u Kragujevcu, 2. jun 2022.
Protest radnika Fijata u Kragujevcu, 2. jun 2022.

Predstavnici sindikata i radnika Fijata su, posle dvosatnog sastanka sa premijerkom Srbije Anom Brnabić 3. juna, poručili da je došlo do pomaka u razgovorima te da će proteste odložiti, prenosi Radio-televizija Srbije (RTS).

Kako je objašnjeno, svi koji odu u inostranstvo da rade u drugim Fijatovim fabrikama imaće garantovan posao po povratku na budućoj liniji za proizvodnju električnog modela u Kragujevcu.

Član pregovaračkog tima Bojan Božović je rekao za Betu da je dužina radnog angažovanja u inostranstvu i dalje predmet pregovora, jer predstavnici sindikata traže više prekida, odnosno da radnici mogu da dođu kući.

Poboljšanje otpremnina po socijalnom programu takođe, kako je rekao, ostaje tema za pregovore sa poslodavcem, uz posredovanje premijerke.

Kako prenosi Beta, Božović je istakao da je već poznato da će kompanija u Kragujevcu zadržati na radnim mestima 500 radnika i da oni nisu predmet socijalnog programa.

Oni će, rekao je Božović, biti plaćeni 100 odsto, nezavisno od toga da li fabrika radi ili ne, do početka proizvodnje električnog vozila.

"Za odlazak u inostranstvo planirano je 1.000 naših radnika, a 500 za otpremnine po socijalnom programu. Ostaje otvoreno i pitanje u vezi sa našim radnicima koji se ne slažu ni sa jednom opcijom socijalnog programa, već žele da ostanu u fabrici uz plaćeno odsustvo od 65 odsto", rekao je Božović.

Očekuju da premijerka nastavi razgovore sa Stelantisom o visini otpremnina i da početkom nedelje dođe u Kragujevac.

Na sastanku je, prema njihovim rečima, dogovoren moratorijum, odnosno prekid razgovora rukovodstva Fijata oko viška zaposlenih do 20. juna, prenosi RTS.

Predstavnici zaposlenih rekli su da su svesni da su pregovori teški i da će za sada odložiti proteste.

Pre početka sastanka, jedan od predstavnika sindikata zaposlenih u Fijatu Zoran Mirković rekao je da očekuju da se "ova saga završi", do dođe do "krupnog pomaka", neke finalizacije i dogovora.

Dodao je da je premijerka tražila četiri dana bez protesta, što će biti uvaženo, i da neće biti protesta do 7. juna, ali, kako je rekao, ako do tada ništa ne bude dogovoreno, već od 8. juna najavljuje proteste.

Mirković je ponovio da je suština sindikalnih zahteva da odlazak radnika iz Fijata bude isključivo na dobrovoljnoj osnovi.

Dodao je da je Stelantis dobio toliko novca od države, da sada ne bi smeo da otpušta radnike, prenosi RTS.

Nekoliko stotina radnika održalo je 2. juna protest navodeći da su nezadovoljni jer je kompanija Stelantis prvog dana prekršila dogovor da zamrzne izjašnjavanje radnika o socijalnom programu, koji je postignut sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Sindikati od sredine maja traže od Vlade Srbije da ih zaštiti od odluke kompanije da 1.541 radnika od 2.016 zaposlenih proglasi za tehnološki višak uz mogućnost odlaska na dvogodišnji rad u Stelantisovim fabrikama u Evropi ili raskid ugovora o radu uz isplatu otpremnina.

Predsednik Samostalnog sindikata u fabrici Fijat plastik Zoran Miljković, rekao je da je za esklaciju radničkog nezadovoljstva isključivi krivac menadžment kompanije i pozvao Vladu Srbije, da kao vlasnik trećine fabrike odlučnije stane u zaštitu svojih interesa i interesa zaposlenih u fabrici.

Radnici su 1. juna kabinetu premijerke dostavili zahteve za rešavanje statusa zaposlenih i za poboljšanje socijalnog programa.

Oni traže da odlazak na rad u inostranstvo u fabrike Stelantisa bude isključivo dobrovoljan i u skladu sa zakonom Srbije, kao i da im se garantuje posao po povratku. Zahtev je i da se radnicima koji se izjasne za napuštanje fabrike definišu otpremnine najmanje u iznosu koji je isplaćivan prilikom gašenja treće smene u kompaniji Fijat Krajsler automobili (FCA) Srbija.

Radnicima koji odluče da ostanu u radnom odnosu u FCA treba to da se omogući uz garantovanje isplate naknade zarade najmanje u visini minimalne zarade.

Iz kompanije Stelantis se do sada nisu javno oglašavali.

XS
SM
MD
LG