Dostupni linkovi

Srbiji od EU 2,5 miliona evra za podršku migrantima


Evropska komesarka za unutrašnje poslove i migracije Ylve Johansson i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji u Beogradu, 17. jun
Evropska komesarka za unutrašnje poslove i migracije Ylve Johansson i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji u Beogradu, 17. jun

Srbija je 17. juna sa Evropskom unijom (EU) potpisala Ugovor o podršci Unije u upravljanju migracijama u iznosu od 2,5 miliona evra.

Evropska komesarka za unutrašnje poslove i migracije Ilve Johanson (Ylve Johansson) izjavila je nakon potpisivanja ugovora u Beogradu da su migracije fenomen koje nijedna zemlja ne može sama da reši i da je zato potrebna saradnja, kao i da se Srbija se pokazala kao pouzdan partner.

"Ovde sam da prenesem poruku da EU želi da budete njen deo, ali su potrebne dalje reforme i puna njihova primena", rekla je Johanson, navodeći da je neophodan napredak u suzbijanju kriminala, korupcije, jačanje vladavine prava i nezavisnosti pravosuđa.

Vakcinacija u migrantskom kampu u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon ceremonije potpisivanja ugovora da je u pitanju "značajan" iznos za podršku kapacitetima za migrante i njihovo obrazovanje, te da EU Srbiji u ove svrhe daje ukupno više od 11 miliona evra.

"Mi trenutno nemamo veliki broj migranata u Srbiji, u prihvatnim i centrima za azil ih je 3.977, najviše iz Sirije, Avganistana, Bangladeša, Pakistana. Taj broj je trostruko manji nego što je bio u pojedinim trenucima", rekao je Vučić.

On je dodao da je sa komesarkom EU razgovarao i o vladavini prava, borbi protiv organizovanog kriminala i korupciji kao i o evropskom putu Srbije.

XS
SM
MD
LG