Dostupni linkovi

Vučić o neusaglašavanju sa izjavom EU o smrti Navaljnog: 'Iznenadilo bi me da je drugačije'


Protest u Beogradu ispred ambasade Rusije posle vesti da je ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni preminuo u zatvoru, 16. februar 2024.
Protest u Beogradu ispred ambasade Rusije posle vesti da je ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni preminuo u zatvoru, 16. februar 2024.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da nije upoznat sa time da se Srbija nije usaglasila sa izjavom Evropske unije u kojoj se za smrt opozicionog ruskog lidera Alekseja Navaljnog odgovornost pripisuje predsedniku Rusije Vladimiru Putinu.

"Do sada se po takvim pitanjima nismo usaglašavali, a sad za ovaj slučaj stvarno ne mogu da vam kažem, jer ne znam. Ali, znam da do sada to nismo uradili, iznenadilo bi me da je drugačije", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Tirani, gde prisustvuje samitu EU-Zapadni Balkan.

On je naveo da ne misli da je neusaglašavanje Srbije sa tom izjavom "velika tragedija".

"Ja mislim da je veoma važno da Srbija pažljivo računa, vodi politiku svoju, samostalnu, nezavisnu i da procenjuje od slučaja do slučaja", naveo je Vučić.

Radio Slobodna Evropa (RSE) je ranije iz diplomatskih izvora u Briselu saznala da se Srbija nije uskladila sa izjavom EU.

Sve uloge Alekseja Navaljnog u Rusiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:36:50 0:00
Direktan link

U sredu, 28. februara je istekao rok do kada bi se treće zemlje izjasnile da li se usklađuju sa stavom EU povodom smrti Navaljnog.

Izvori RSE su objasnili da se Srbija uopšte nije izjasnila do isteka roka, što za EU procedure podrazumeva da se nije uskladila sa stavom EU.

Isti diplomatski izvori su potvrdili su se sve ostale zemlje Zapadnog Balkana uskladile sa stavom EU. Ovu deklaraciju, kažu isti, nisu podržale Turska i Jermenija.

Iz Ministarstva za evropske integracije i Ministarstva spoljnih poslova Srbije nisu odgovorili na pitanja RSE o deklaraciji EU povodom smrti Navaljnog.

'Umrla je poslednja nada': Odavanje pošte Navaljnom ispred Ambasade Rusije u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:28 0:00

Srbija se do sada nije uskladila ni sa jednom restriktivnom merom niti deklaracijom protiv Rusije koju EU uvodi od početka agresije protiv Ukrajine.

U deklaraciji povodom smrti Alekseja Navaljnog, koju je 19. februara u ime EU objavio visoki predstavnik za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Josep Borrell) se smatra da krajnju odgovornost za ubistvo Navaljnog snosi predsednik Putin i vlasti Rusije.

Navaljni je preminuo 16. februara u koloniji specijalnog režima "Polarni vuk" u arktičkom Jamalo-Nenečkom autonomnom okrugu. U zvaničnom zaključku o njegovoj smrti navodi se da je preminuo prirodnom smrću. Drugi detalji nisu navedeni.

Njegova supruga, Julija Navaljnaja izjavila je u obraćanju Evropskom parlamentu 28. februara izjavila da je njen muž bio "mučen i gladan".

"I onda su ga ubili. I nakon toga su zlostavljali njegovo telo i zlostavljali njegovu majku", kazala je u obraćanju evropskim parlamentarcima, koji su je dočekali ovacijama.

Aleksej Navaljni, koji je imao 47 godina u vreme smrti, bio je politički aktivista u Rusiji i dugogodišnji, istaknuti kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina.

XS
SM
MD
LG