Dostupni linkovi

Fabrici: Dijalog Srbije i Kosova ključan za pristupanje Srbije EU


Ambasador Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici
Ambasador Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici

Ambasador Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici (Fabrizi) rekao je 27. jula za Radio-televiziju Srbije (RTS) da je dijalog Srbije i Kosova ključni element za pristupanje Srbije Evropskoj uniji.

"Poslednja runda dijaloga je možda bila 'najteža od svih onih težih'. Dve strane moraju da mu budu posvećene. Dijalog je ključni element za stabilnost regiona i pristupanje Srbije Uniji. Postoji veliki interes da dijalog uspe, a EU daje sve od sebe da se to i ostvari", kaže Fabrici za RTS.

Fabrici ističe da su uslovi koje Brisel postavlja pred Srbiju postojani i da se ne menjaju.

"Zna se o čemu je tu reč - dijalog sa Prištinom, vladavina prava, ekonomske reforme, javne nabavke, subvencije, državna pomoć su stvari na kojima treba raditi. Zemlje članice su na međuvladinoj konferenciji rekle da još nema otvaranja novih klastera, ali da se stvari kreću u pozitivnom smeru", objašnjava Fabrici.

Kada je reč o procesu pristupnih pregovora, Fabrici razlog za stagnaciju na evropskom putu Srbije vidi u pandemiji COVID-19 i u promeni metodologije. Naime, za godinu i po dana nije otvoren nijedan klaster.

Fabrici podseća da je Srbija dobila podstrek na poslednjoj međuvladinoj konferenciji u Luksemburgu.

“Uveren sam da će Srbija do kraja godine krenuti dalje", kaže Fabrici.

Govoreći o kritikama na deo koji se tiču reformi u vladavini prava, pravosuđa, slobode medija i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, Fabrici napominje da su to temeljne, prioritetne stvari.

"Najteže ih je i ostvariti pa je za to potrebno vreme. Nova metodologija proširenja daje mogućnost da se to malo ubrza i olakša jer se kroz klastere jednostavnije prati napredak”, kaže on.

Fabrici je govorio i o značaju takozvanog malog Šengena .

"Proces pristupanja EU umnogome olakšava mogućnost da se Brisel bavi celim prostorom Zapadnog Balkana i da sve bude po evropskim standardima", kaže Fabrici.

Fabrici je napomenuo i da je Srbija iz pretpristupnih fondova dobila milijardu i po evra i još 900.000 iz drugih izvora i da su sredstva, između ostalog, iskorišćena za razvoj malih i srednjih preduzeća, ukidanje rominga u regionu, inovacije, infrastrukturu, zelene tehnologije, digitalnu agendu.

XS
SM
MD
LG