Dostupni linkovi

Šef misije EU u Srbiji navodi da bi zemlja kao članica dobijala deset puta više novca


Zastave Srbije i Evropske unije

Srbija će, kada bude članica Evropske unije, dobijati deset puta više sredstava od Unije nego sada, izjavio je predstavnik Delegacije Evropske unije u Srbiji Nikola Bertolini 7. aprila, prenosi agencija Beta.

"Nadam se da će to biti za pet godina, ali nemojte me držati za reč", rekao je Bertolini otvarajući dvodnevnu konferenciju "(Pogrešne) percepcije Evropske unije na Zapadnom Balkanu".

Bertolini je rekao i da politički lideri na Zapadnom Balkanu nemaju dovoljno vizije o integraciji regiona u Uniju i da je potrebno da budu hrabriji.

Bertolini, koji je od septembra deo Delegacije EU u Srbiji, naveo je da "nije najjasnije" na koju stranu građani Srbije žele da idu, za razliku od stanovnika drugih zemalja regiona.

"Vidimo razlike između zemalja regiona. U Srbiji je oko 50 odsto građana za EU, nije najjasnije gde ljudi žele da idu. U drugim zemljama regiona je znatno veća podrška članstvu u EU", dodao je Bertolini.

Na panelima konferencije će, između ostalog, biti reči o pogoršanju imidža EU na Zapadnom Balkanu, o razlozima zbog kojih je proširenje EU u Jugoistočnoj Evropi dospelo u ćorsokak, o ulozi građanskih inicijativa u demokratizaciji društva, o bezbednosim i izazovima integracije u EU, kao i o angažmanu SAD u regionu.

Prema podacima Saveta za regionalnu saradnju za 2021, oko 42 odsto građana Srbije smatra da bi ulazak u Evropsku uniju bio dobar za ekonomiju zemlje.

Kosovo i Albanija su države čiji građani, prema tim podacima, u najvećem procentu smatraju da ulazak u EU obezbeđuje ekonomski benefit državi. To smatra 91 odsto građana Kosova i 84 odsto građana Albanije.

XS
SM
MD
LG