Dostupni linkovi

Od eksplozije u Leštanima oštećeno 70 kuća


Nesreća u Leštanima nije prva u namenskoj industriji u Sribji. Na fotografiji vatrogasci na gašenju u fabrici "Prvi partizan" u Užicu, 3. septembra 2009, kada je poginulo sedam ljudi izgubilo život, a na desetine su povređene.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je u sredu, 24. novembra, da je u Leštanima, od posledice eksplozije u fabrici raketnih delova "Edepro", oštećeno 70 kuća.

Vesić, koji je u sredu obišao to prigradsko beogradsko naselje i razgovarao sa meštanima i rukovodstvom opštine Grocka, rekao je za Radio-televiziju Srbija (RTS) da je formirana komisija koja će utvrditi visinu štete.

"Jutros u sedam sati održao sam sastanak Štaba za vanredne situacije u Leštanima u kojima se juče (23. novembar) dogodila teška nesreća kada je došlo do eksplozije u fabrici raketnog goriva", objavio je Vesić na Facebooku.

Dodao je da je doneta odluka da gradska opština Grocka formira Komisiju za procenu štete, koja će u toku dana izaći na teren, ali da nijedna od oštećenih kuća nije u takvom stanju da se u njoj ne može živeti.

Gradska opština Grocka, kojoj pripadaju Leštani, isplatiće i jednokratnu pomoć porodicama nastradalih, rekao je Vesić.

RTS je objavio da je nastavljena pretraga terena posle eksplozije u fabrici protivgradnih raketa u naselju Leštane 23. novembra, u kojoj su dva radnika izgubila život a 16 je povređeno.

Kako je navedeno, noć je protekla mirno u fabrici protivgradnih raketa "EdePro" u Leštanima, gde je došlo do eksplozije.

U fabrici dežuraju dve vatrogasne ekipe, ali novih detonacija nije bilo.

Uzrok eksplozije nije još poznat.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije saopštilo je 23. novembra da je do eksplozije došlo u magacinu površine 240 metara kvadratnih, u kome je bilo uskladišteno 500 raketa sa po 30 kilograma raketnog goriva.

Kompanija "EdePro" privatna je kompanija i bavi se proizvodnjom delova za rakete i goriva.

Ove godine u Srbiji su se desile dve eksplozije u fabrici namenske industrije - "Sloboda" u Čačku u centralnoj Srbiji.

Uzroci ovih nesreća se i dalje ne znaju. Ministarstvo odbrane je u odgovoru za RSE u septembru navelo da, dok se u potpunosti ne završi rad nezavisnih komisija, nije moguće davati bilo kakve zaključke o uzrocima požara i eksplozija koje su se 4. i 19. juna dogodile u toj fabrici.

U dve eksplozije koje su se dogodile u rasponu od 15 dana povređena su tri radnika fabrike koja proizvodi i izvozi oružje i vojnu opremu.

Kako su zvaničnici tada naveli, eksplozije su se dogodile u skladištima oružja, a sama fabrika danima posle toga je bila zatvorena, dok su demineri čistili teren.

XS
SM
MD
LG