Dostupni linkovi

Poverenica Srbije za zaštitu ravnopravnosti: Ejdžizam preti da postane najčešći oblik diskriminacije


"Ono što su rasizam i antisemitizam bili u 20. veku, ejdžizam bi mogao postati najčešći oblik diskriminacije u ovom veku”, izjavila je Janković (Foto: Beograd, oktobar 2020)
"Ono što su rasizam i antisemitizam bili u 20. veku, ejdžizam bi mogao postati najčešći oblik diskriminacije u ovom veku”, izjavila je Janković (Foto: Beograd, oktobar 2020)

Poverenica Srbije za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je da bi diskriminacija na osnovu godina, ejdžizam, mogla postati najčešći oblik diskriminacije u ovom veku.

Janković je povodom 1. oktobra, Međunarodnog dana starih, rekla da diskrimancija na osnovu godina preti da postane globalni fenomen.

"Ono što su rasizam i antisemitizam bili u 20. veku, ejdžizam bi mogao postati najčešći oblik diskriminacije u ovom veku”, izjavila je ona za javni servis Radio-televiziju Srbije.

Dodala je da su međugeneracijska razmena i solidarnost važne za mentalno zdravlje i prevazilaženje svakodnevnih problema.


Janković je rekla da joj se stariji građani u Srbiji najčešće obraćaju kako bi ostvarili svoja prava, te da su tada nailazili na probleme zbog godina, često zbog nerazumevanja.

"Podatak je da je svaki peti stanovnik u Srbiji, odnosno 20,7 odsto, stariji od 65 godina, a 14,3 odsto je mlađe od 15 godina. Procene kažu da će za manje od pola veka u svetu, gde je već sada jedna milijarda starijih od 60 godina, oni premašiti broj dece do 15 godina", navela je Janković.

Kad je reč o nepovoljnoj demokrafskoj strukturi ona je rekla da Srbija deli "sudbinu Evrope i sveta".

"Nepovoljna demografska struktura utiče i na ugrožavanje ravnopravnosti, kvalitet života, ali i na stigmatizaciju. Kada stalno pričate: starih je toliko i toliko, teret su za sisteme penzijskog i invalidskog osiguranja, zadravstvene i socijalne zaštite, napravi se dodatna stigma", ukazala Jankovićeva.


Dodala je da starijima preti i digitalna isključenost.

"Vlada je započela digitalno opismenjavanje starijih, ali treba da budemo oprezni posebno kada radimo sistemske promene. Nema ništa gore nego kada se osetite poniženo: kada neko dođe, pa misli da ste dete, pa vam pokazuje", upozorila je Janković.


Govoreći o materijalnom polažaju starijih, koji se i posle penzionisanja vraćaju na tržište rada, ona je rekla nije zabranjeno raditi posle 65 godine.

"Jeste teško kada se morate vratiti zbog toga što, iako se ne osećate dobro, nemate dovoljno sredstava za život. Mi donosimo individualna mišljenja da li se radi o diskriminaciji: nema niko prava da vas tretira drugačije zbog godina. Granica za odlazak u penziju je diskutabilna", kazala je Janković.

XS
SM
MD
LG