Dostupni linkovi

U Srbiji uhapšeni krijumčari droge, među njima policajac


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Četiri člana organizovane kriminalne grupe, koja je krijumčarila kokain iz Južne Amerike u zemlje Evropske unije (EU), uhapšena su u Srbiji u srijedu 3. augusa.

Među uhapšenima su i pripadnik kriminalističke policije i njegova supruga, koja je uposlenica Bezbjednosno-informativne agencije (BIA).

Uhapšen je i jedan bivši policajac te stanovnik Aranđelovca u centralnoj Srbiji, saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije.

Oni su osumnjičeni da su u dužem periodu krijumčarili velike količine kokaina prekookeanskim brodovima iz Južne Amerike u zemlje EU. Potom su novac stečen prodajom kokaina transportovali iz EU u Srbiju i Crnu Goru.

Osumnjičeni policajac iz Uprave kriminalističke policije, čiji su inicijali D.J., je provjeravao baze podataka MUP-a Srbije i pribavljao podatke o istragama koje vodi ova uprava. Povjerljive podatke neovlašteno je potom prenosio ostalim članovima kriminalne grupe.

On je osumnjičen i da je iz Srbije u Crnu Goru transportovao veću količinu novca stečenog od prodaje kokaina. Također, dio novca je ulagao u krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike u zemlje EU.

Njegova supruga, inače pripadnica BIA-e, je provjerama kroz baze podataka Agencije, pribavljala podatke o istragama i prenosila ih pripadnicima grupe.

Bivši policijski službenik čiji su inicijali K.M, sumnjiči se da je učestvovao u organizaciji krijumčarenja kokaina i prikupljanju novca od prodate droge, kao i u transportu novca iz Srbije u Crnu Goru.

Dio novca stečenog od prodaje kokaina ulagao je u izgradnju nekretnina na teritoriji Srbije i Crne Gore.

XS
SM
MD
LG