Dostupni linkovi

Srbija donira vakcine Zimbabveu, Zambiji, Angoli i Namibiji


Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i ministar inostranih poslova Zimbabvea Frederik Šava potpisali su u petak, 20. avgusta, ugovor o donaciji 30.000 vakcina protiv virusa korona, a iz Srbije toj afričkoj državi stiže i pomoć od 65 tona prehrambenih proizvoda.

Šava je rekao da ne iznenađuje što Beograd pritiče u pomoć Zimbabveu u teškim trenucima, podsetivši da je Jugoslavija, čija je Srbija naslednica, pružila veliku pomoć u procesu sticanja nezavisnosti Zimbabvea, objavilo je srpsko Ministarstvo spoljnih poslova na zvaničnom sajtu.

Dodao je i da je postoji zainteresovanost da se ponovo uspostave diplomatska predstavništva dveju država, budući da u ovom trenutku Srbija nema ambasadu u Harareu, niti Zimbabve u Beogradu.

Šava: Zimbabve će nastaviti da podržava Srbiju po pitanju Kosova

Na zajedničkoj konferenciji za medije Šava je istakao da njegova zemlja podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije kada je u pitanju Kosovo, dodajući da će nastaviti i u budućnosti to da čini.

Selaković je podsetio da je i narod Zimbabvea podržavao Srbiju u najtežim trenucima tokom devedesetih godina prošlog veka, kada je kao nestalna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) glasao protiv uvođenja sankcija Beogradu, čime je zaslužio večnu zahvalnost.

On je pozvao predstavnike Zimbabvea da u oktobru u Beogradu učestvuju u obeležavanju 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih zemalja, a Šava je poručio je da će Zimbabve sa velikim zadovoljstvom učestvovati.

Selaković će, kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, u naredna dva dana posetiti i Zambiju, Angolu i Namibiju, gde će predati vakcine protiv virusa korona, ali i pozvati zvaničnike tih zemalja na obeležavanje 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja, 11. i 12. oktobra u Beogradu.

XS
SM
MD
LG