Dostupni linkovi

Direktorske fotelje koje svi izbegavaju


Ilustracija

Zvuči neverovatno, ali na konkurse za direktore Gradska grobalja i Javno-stambenog preduzeća u Kragujevcu, prijavio se samo jedan kandidat. Za direktora Gradskog groblja nije se prijavio nijedan kandidat, dok se za Javno stambeno preduzeće prijavio samo dosadašnji vršilac dužnosti direktora.

Kragujevačko Javno komunalno preduzeće Gradska groblja zapošljava 116 radnika od kojih se samo desetak odsto bavi osnovnom delatnošću dok su svi ostali službenici. U tom preduzeću plate kasne pet meseci, a procenjuje se da je pored ogromnog viška zaposlenih, potrebna i promena strukture radnika.

Budućeg direktora očekuje težak posao - otpuštanja viška zaposlenih, realizacije socijalnog programa ibrojni drugi problem zbog čega će direktorska fotelja ostati prazna do raspisivanja novg konkursa.

Zoran Jovanović, član Gradskog veća za komunalne poslove, kaže za Radio Slobodna Evropa da je glavni razlog nezainteresovanosti za direktorske fotelje u javnim preduzećima teška situacija u njima.

“Najviše neisplaćenih plata ima u preduzeću Gradska groblja i sada se postavlja pitanje ko će da dođe da radi posao, a da već ima zaostatak u isplati plata. Pored toga, i groblja, kao i sva ostala javna komunalna preduzeća opterećuje višak radne snage i ako se to ne bude razrešilo ni jedna dobra ideja ne može da se realizuje. U trenutku kada veći deo novca odlazi na plate zaposlenih, stvarno je veoma teško organizovati preduzeće i da to što se radi bude ekonomski isplativo”, kaže Jovanović.

Konkurs za direktora groblja biće ponovljen, a isti posao uskoro čeka i gradska preduzeća Čistoću i Tržnice.

Jovanović na sledećem konkursu koji će biti raspisan očekuje znatno više kandidata, uprkos brojnim problemima sa kojima će se suočiti budući direktori gradskih komunalnih preduzeća.

“Sada čekamo sledeću sednicu Skupštine grada da ponovo postavimo vršioce dužnosti, a paralelno će ići konkurs za direktora. Nadamo se da će se na novi konkurs prijaviti više kandidata koji imaju dobre programe i ideje za poslovanje”, kaže Jovanović.

U Javno-stambenom preduzeću sa 140 zaposlenih isplate plata su su redovne, ali je za direktorsko mesto konkurisao samo dosadašnji vršilac dužnosti direktora Slavoljub Jelić.

“Na konkurs za direktora Javno-stambenog preduzeća sam se javio prevashodno zbog toga što već vršim funkciju direktora, ali i zbog toga što sam već bio direktor ovog preduzeća u period od 2008. do 2013. godine. Zbog toga do tančina poznajem sistem rada i poslovanja u njemu i želim da pomognem ovoj kući da stane na zdrave noge”, kaže Jelić.

  • 16x9 Image

    Branko Vučković

    Pre raspada bivše Jugoslavije objavljivao tekstove u beogradskim, zagrebačkim, skopskim i sarajevskim štampanim medijima. Od 1997. do kraja 2014. godine, radio je kao urednik, zamenik direktora i direktor programa Radio-televizije Kragujevac. Dopisnik je RSE od 1999. godine.

XS
SM
MD
LG