Dostupni linkovi

Srbija: Desničarske organizacije ulaze u gradske vlasti


Desničari iz pokreta Naši i '1389 na obeležavanju Dana Državnosti, Orašac, 2011. foto: Dragan Todorović/Vreme
Desničari iz pokreta Naši i '1389 na obeležavanju Dana Državnosti, Orašac, 2011. foto: Dragan Todorović/Vreme
Pripadnici nekih radikalnih desničarskih organizacija, od kojih su se neki poslednjih godina našli na pragu sudskih zabrana zbog ekstremizma, bilo da je reč o huliganstvu tokom održavanja Parade ponosa, fizičkim obračunima sa neistomišljenicima ili širenju rasne i verske mržnje, polako ulaze u pojedinim gradovima u lokalnu vlast. Zvaničnici u Beogradu ćute o ulasku desničara u gradske organe vlasti.

SNP Naši, o čijoj zabrani raspravlja Ustavni sud učestvuju u vlasti u Aranđelovcu sa naprednjacima, socijalistima i URS-om, a Dveri bi trebalo da dobiju mesto potpredsednika novosadske Skupštine u novoj preraspodeli vlasti po uzoru na republički model.

Kolumnista našeg radija Teofil Pančić kaže da je to samo deo skretanja Srbije u desno do kojeg je došlo nakon majskih izbora.

„I nešto što bi bilo skandalozno po meri nekakve Srbije pre majskih izbora, mislim da više nije tako skandalozno jer ako pogledate delovanje Dveri i Naših, i njihovu ideološku platformu, ništa se to bitno ne razlikuje od naprednjačke, pogotovo DSS-ove platforme, a DSS je u vlasti u čitavom nizu opština i gradova u Srbiji tako ja da gledam to kao na deo tog nekog kompleksa“, ocenjuje Pančić.

Iako su odbornici Dveri, koji su spremni da sa naprednjacima oforme novu vlast u Novom Sadu, nakon te odluke isključeni iz pokreta razlozi verovatno nisu ideološke prirode već što se nisu konsultovali sa centralom oko formiranja vlasti.

Mada su se članovi ovog pokreta ograđivali od nasilničkih akcija na ulicama od kojih nisu prezali neki njihovi ideološki saborci, oni su nazivali učesnike Parade ponosa bolesnim ljudima koji bi, kako su govorili, zbog svoje izopačenosti trebalo da imaju odgovarajući tretman, što su demonstrirali i tokom organizovanja kontra akcije pod nazivom Porodična šetnja.

Već de facto na vlasti

protest desničara u Aranđelovcu protiv Peščanika, u decembru 2007. godine.
protest desničara u Aranđelovcu protiv Peščanika, u decembru 2007. godine.
To što je pred Ustavnim sudom predlog tužilaštva o zabrani organizacija SNP 1389, SNP Naši iz Aranđelovca i SNP Naši 1389 njih ne sprečava da i dalje šire svoju propagandu i organizuju akcije.

Naši iz Aranđelovca, najpoznatiji su javnosti po prekidanju tribine Peščanika u ovom gradu.

Kolumnista Teofil Pančić podseća da su neke stvari olako zaboravljene.

“Ono čuveno ometanje i nasilno prekidanje Peščanika u Aranđelovcu, ja se toga dobro sećam jer sam bio tamo, u tome su vrlo aktivno učestvovali ljudi iz Naših uz pomoć lokalnih funkcionera iz Aranđelovca, iz Topole, a koji su pripadali Novoj Srbiji, mislim i DSS-u. Dakle, u tim opštinama su Naši na ovaj ili onaj način odavno de facto na vlasti i čim tamo imate vlast okupljenu oko ovih desničarskih stranaka tu su blizu i Naši, tu su blizu i Dveri. Nisu takve organizacije ništa incidentno, ništa specijalno, one su samo možda malo zaoštreniji vid onoga istog što su i Srpska napredna stranka i pogotovo Demokratska stranka Srbije i Nova Srbija”, kaže Pančić.

„Naši“ su ovih dana pokrenuli kampanju za otkazivanje gostroprimstva pilotima i avionima iz SAD i drugih NATO zemalja na aeromitingu „Batajnica 2012″, pozivajući građane da se usprotive, kako su rekli „ubicama na našem nebu.“

Oni su kreirali online igricu pod nazivom „Pucaj u Pusi Rajot – smrt neprijateljima!“ da bi time, kažu, „podržali ruski nаrod“. Protive su održavanju Parade ponosa, ali se zalažu da haški optuženik Ratko Mladić dobije ulicu u ovom gradu.

Član pokreta SNP Naši Ivan Ivanović, koji je dobio mandat na listi Nove Srbije, kaže da će nastaviti sa promocijom svojih ideja i za govornicom Skupštine Aranđelovca.

„Nadam se da će u nekom budućem periodu kada se bude ustalila ta većina biti jedna od akcija da Ratko Mladić dobije svoju ulicu“, poručio je Ivanović.

I dok čelnici vlasti ćute o ulasku desničara u gradske organe vlasti, Goran Miletić iz organizacije Branitelji građanskih prava upozorava da desničarska udruženja na taj način dobijaju legitmitet.

„Mislim da to treba da nas zabrine, naročito ulazak pokreta Naši u skupštinu u Aranđelovcu koji kao svoj neki prvi zadatak imaju davanje jednoj od ulica ime haškog optuženika, čoveka optuženog za najteže ratne zločine, Ratka Mladića, i to je jedina stvar koju oni koliko vidimo za sada imaju u svom programu na lokalnom nivou. Takođe, bitna stvar u Srbiji kada stranke ulaze u vlast na lokalnom nivou je to što će biti bliže resursima i one tako mogu da se polako na loklanom nivou pripremaju, da grade infrastrukturu za neke naredne izbore. Ja se potpuno slažem sa paralelom koju je napravio Nenad Čanak koji je rekao da je i Hitler na taj način, demokratskim sredstvima došao na vlast, ja se bojim da i Dveri i Naši na narednim izborima mogu napraviti bolji rezultat i bilo bi jako opasno ukoliko bi se desilo da Dveri udju u parlament Srbije“, ocenjuje Miletić.
XS
SM
MD
LG