Dostupni linkovi

Ultradesničari protestovali na godišnjicu NATO bombardovanja u Beogradu uz simbol ruske invazije na Ukrajinu


Protest ultradesničara u Beogradu na godišnjicu NATO bombardovanja Jugoslavije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:42 0:00

Sa transparentima "Kad se vojska na Kosovo vrati" i "Moli se bogu i drži se Rusije" u centru Beograda protestovale su pristalice ekstremno desno orijentisanih pokreta u Srbiji 24. marta, na dvadeset petu godišnjicu NATO bombardovanja Savezne Republike (SR) Jugoslavije.

Učesnici su nosili i srpsku zastavu sa slovom Z, simbolom ruske invazije na Ukrajinu.

Protest je organizovan kod zgrade bivšeg Generalštaba koja je porušena tokom bombardovanja, odakle su učesnici otišli do Ruske crkve u parku Tašmajdan.

Pristalice ultradesničara u protestnoj šetnji u centru Beograda sa zastavom Srbije na kojoj piše "Kad se vojska na Kosovo vrati", 24. mart 2024.
Pristalice ultradesničara u protestnoj šetnji u centru Beograda sa zastavom Srbije na kojoj piše "Kad se vojska na Kosovo vrati", 24. mart 2024.

Na protest je prethodnih dana preko mreže Telegram, između ostalih, pozivala ultradesničarska neregistrovana organizacija Narodna patrola, koja je organizovala više protesta podrške Rusiji od početka ruske agresije na Ukrajinu u februaru 2022.

Damnjan Knežević iz Narodnih patrola rekao je na protestu da je zgrada Generalštaba "simbol šta je Srbiji urađeno tokom bombardovanja".

On je pozvao na vraćanje vojske na Kosovo i vlast nazvao "izdajničkom".

Knežević je poručio da se zgrada Generalštaba "ne sme poklanjati Amerikancima koji su bombardovali Srbiju".

Srpske vlasti potvrdile su nedavno da planiraju revitalizaciju i razvoj lokacije bombardovanog Generalštaba, a za taj projekat zainteresovana je kompanija Džareda Kušnera (Jared Kushner), zeta bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa (Trump).

NATO je započeo bombardovanje SR Jugoslavije 24. marta 1999. godine zbog progona albanskog stanovništva koji su vršile srpske snage bezbednosti.

Akcija NATO snaga počela je nakon neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu, vođenih u Rambujeu i Parizu u februaru i martu 1999. godine.

Prema podacima nevladinog Fonda za humaniratno pravo od dejstva NATO bombardovanja stradalo je 756 ljudi, od kojih je 485 stradalo na Kosovu, 261 u Srbiji i 10 u Crnoj Gori.

Bombardovanje je okončano posle 11 nedelja potpisivanjem Kumanovskog sporazuma kojim se srpska vojska i policija povukla sa Kosova.

Tokom rata na Kosovu 1998/1999. ubijeno je preko 10.000 civila od kojih više od 8.000 albanske nacionalnosti. Zločini su potvrđeni presudama Haškog tribunala protiv političkih i vojnih lidera Jugoslavije.

XS
SM
MD
LG