Dostupni linkovi

Srbija: Nova odluka za učenike zbog epidemije


Učiteljica razgovara sa učenicima u osnovnoj školi u selu Belegiš, 25 kilometara zapadno od Beograda, 1. septembra 2021.
Učiteljica razgovara sa učenicima u osnovnoj školi u selu Belegiš, 25 kilometara zapadno od Beograda, 1. septembra 2021.

Ministarstvo prosvete donelo je u petak, 24. septembra, novu odluku o tome kako će osnovci i srednjoškolci pohađati nastavu od ponedeljka 27. septembra.

U tri grada učenici srednjih škola prelaze na onlajn nastavu.

Na osnovu odluke Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola, drugi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada, odnosno, kombinovana nastava, od ponedeljka 27. septembra, primenjivaće se u sedmom i osmom razredu osnovnih škola na teritoriji četiri lokalne samouprave – Ivanjici, Lajkovcu, Valjevu I Kragujevcu.

Drugi model nastave podrazumeva da se obrazovno-vaspitni proces organizuje kombinovanjem neposredne nastave i nastave na daljinu, a odeljenja su podeljena u grupe.

Drugi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada, odnosno, kombinovana nastava, od ponedeljka, 27. septembra, primenjivaće se u srednjim školama na teritoriji 18 lokalnih samouprava: Beogradu, Šapcu, Lajkovcu, Sremskoj Mitrovici, Valjevu, Vranju, Leskovcu, Lebanu, Prokuplju, Ubu, Čačku, Bajinoj Bašti, Velikoj Plani, Vladičinom Hanu, Ljigu, Nišu, Sjenici i Kragujevcu.

Treći model nastave (online nastava) primenjivaće se od ponedeljka, 27. septembra, u srednjim školama na teritoriji tri lokalne samouprave – Ivanjice, Novog Pazara i Užica.

U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji primenjuje se prvi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada, koji podrazumeva neposrednu nastavu u školama.

Za svaku lokalnu samoupravu, pre donošenja odluke, razmatrani su opšta epidemiološka situacija, podaci iz nadzora o oboljevanju od COVID-19 kod učenika i nastavnika, kao i podaci o utvrđenim klasterima obolelih, odnosno, broju odeljenja koja su prešla na treći model nastave usled oboljevanja učenika.

U školama za učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom Tim za škole je predložio da se prelazi na desetodnevnu online nastavu ukoliko se u odeljenju kod dva učenika potvrdi infekcija SARS-CoV-2 virusom.

XS
SM
MD
LG