Dostupni linkovi

Porasla cena evrodizela u Srbiji


Cena evrodizela u Srbiji za skoro šest odsto veća.
Cena evrodizela u Srbiji za skoro šest odsto veća.

Litar evrodizela u Srbiji košta 198 dinara (oko 1,68 evra), saopštilo je 25. marta Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija (MTTT), što je poskupljenje od 10,77 dinara (0,091 evra).

Cena evrodizela tako je za skoro šest odsto veća jer je tokom protekle nedelje koštao 187,23 dinara.

Kako je MTTT objavilo na osnovu uredbe Vlade po kojoj se svakog petka niveliše cena goriva, bezolovni benzin od 95 oktana koštaće kao i do sada – 176,05 dinara (1,49 evra).

"Obaveštavaju se privredni subjekti za trgovinu gorivima da su dužni da ove maloprodajne cene naftnih derivate primene odmah po objavljivanju", saopštilo je MTTT.

Dodaje se da za poljoprivrednike na pumpama Naftne industrije Srbije ostaje cena evrodizela od 179 dinara za litar (1,52 evra), kao i da im je dozvoljeno da do 60 litara tog goriva, osim u rezervoar, mogu da kupe i točenjem u kanistere.

Nakon invazije Rusije na Ukrajinu i skoka cena nafte na svetskom tržištu, Vlada Srbije je 10. marta uredbom ograničila cene evrodizela i evropremijum benzina do 11. aprila u cilju, kako je navedeno, sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda stanovništva.

Propisano je da najviša maloprodajna cena evrodizela i benzina bude prosečna veleprodajna cena tih derivata uvećana za šest dinara.

Doneta je i odluka o privremenom smanjenju akciza za 20 odsto na olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja.

Prosečne veleprodajne cene dizela i benzina obračunava Ministarstvo rudarstva i energetike svakog petka i dostavlja ih Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, koje utvrđuje najviše maloprodajne cene i objavljuje ih tog dana do 15 časova.

Zvaničnici u Srbiji u više navrata su saopštili da u državi ima dovoljno goriva i da nije potrebno praviti rezerve.

XS
SM
MD
LG