Dostupni linkovi

Srbija odbila uhapsiti osnivače kripto kompanije Nexo, tvrdi Bugarska


Bugarsko tužilaštvo je obavijestilo glavnog tužioca Ivana Geševa (na fotografiji) o nepoštivanju međunarodnih sporazuma iz Evropske konvencije o ekstradiciji.
Bugarsko tužilaštvo je obavijestilo glavnog tužioca Ivana Geševa (na fotografiji) o nepoštivanju međunarodnih sporazuma iz Evropske konvencije o ekstradiciji.

Vlasti u Srbiji nisu ispunile zahtjev bugarskog tužilaštva da stave u privremeni pritvor osnivača kripto kompanije Nexo Antonija Trenčeva i Koste Kančeva, saopštilo je u ponedjeljak Gradsko tužilaštvo Sofije (SGP), javlja servis Radija Slobodna Evropa (RSE) na bugarskom jeziku.

Vlasti Srbije se još nisu oglasile ovim povodom.

Vijest dolazi nakon što je tužilaštvo 12. januara ušlo u ured Nexo kriptobanke u Sofiji nakon istrage o "organizovanoj kriminalnoj grupi formiranoj radi vršenja djela finansijskog kriminala". Optužene su četiri osobe iz te kompanije, od kojih su dvije bile na potjernici. Nexo je negirao optužbe i rekao da će tužiti državu.

SGP je u ponedeljak 10. aprila saopštio da je od Interpolove nacionalne kancelarije u Beogradu u petak dobio informaciju da su dvojica optuženih doputovala 6. aprila u 23 sata i 5 minuta na beogradski aerodrom letom iz Dubaija. Interpol je obavijestio srpske vlasti da potjernice nisu vidljive zbog pritužbi koje su uložili Trenčev i Kančev.

SGP takođe navodi da je Ministarstvu pravde Srbije poslao prevode na srpski jezik zahtjeva za međunarodnu potjernicu i određivanje privremenog pritvora.

Ko su Trenčev i Kančev?

Osnivači bugarske kriptobanke Nexo su bivši poslanik iz sada ugašenog Reformskog bloka Antoni Trenčev i Kosta Kančev. Kompanija postoji od 2017. godine i nudi kamate na kripto depozite i kredite uz kolateral.

Prema Interpolu, na koji se poziva Tužilaštvo, Trenčev i Kančev su rekli da su "žrtve politički motivisane kampanje kleveta tokom izborne kampanje u Bugarskoj". Ta organizacija je zatražila dodatne informacije od bugarskog tužilaštva o mogućim političkim pozicijama, aktivnostima, vezama i uticaju dvije tražene osobe u Bugarskoj.

Nakon što je hapšenje u Srbiji odbijeno, državno tužilaštvo je obavijestilo glavnog tužioca Ivana Geševa o nepoštivanju međunarodnih sporazuma iz Evropske konvencije o ekstradiciji, kako bi o svemu bio obaviješten generalni sekretar Savjeta Evrope.

Međunarodno sumnjive transakcije

Tužilaštvo je početkom ove godine saopštilo da ima podatke da su transakcije na ime predstavnika palestinske terorističke organizacije Hamas prošle kroz kripto platformu. Nexo je takođe optužen za 23 transakcije sa ruske berze Hydra nakon što su je sankcionisale SAD 5. aprila 2022. Imao je i transakcije sa iranske berze Nobitex nakon što su je sankcionisale Ujedinjene nacije.

Istraga u Bugarskoj tiče se i podataka o transakcijama s fintech kompanijama, firmama koje pružanje finansijskih usluga preko Interneta kroz softver, algoritam ili aplikaciju koriste finansijske tehnologije.

Prema prvim informacijama objavljenim u januaru ove godine, u posljednjih pet godina kroz platformu za trgovanje, investiranje i kreditiranje kriptovaluta prošla su sredstva u iznosu od preko 94 milijarde bugarskih leva, rekla je medijima portparolka glavnog tužioca Siika Mileva. Prema njenim riječima, među klijentima kompanije bila je i osoba povezana sa finansiranjem terorističkih aktivnosti.

"Kriptobanka posluje preko brojnih registrovanih komercijalnih kompanija", navela je Mileva tada na brifingu u Nacionalnoj istražnoj službi.

Krajem prošle godine kompanija je objavila da se povlači iz SAD-a. Odluka je objavljena nakon što je osam američkih država preduzelo koordinirane pravne mjere protiv Nexoovih depozitnih proizvoda: New York, Washington, Maryland, Kalifornija, Južna Karolina, Vermont, Oklahoma i Kentucky.

Osim toga, kripto banka je privukla pažnju američkog Biroa za finansijsku zaštitu potrošača.

"Nexo je prekršio zakon i povjerenje investitora lažno tvrdeći da je to licencirana i registrovana platforma", rekla je državna tužiteljica New Yorka Letitia James, dodajući da je tužila kompaniju i traži "oduzimanje svih prihoda proizašlih iz Nexovog nezakonitog ponašanja", prenio je Reuters.

Problemi kompanije bili su vezani za kamatne stope koje je Nexo nudio za depozite u kriptovalutama. One su značajno premašile kamatne stope koje nude tradicionalne bankarske institucije.

Prema istražiocima, preko Nexoa je prošlo više od 3,6 miliona transakcija, od kojih su neke bile vezane za "rizične igrače na berzi".

XS
SM
MD
LG