Dostupni linkovi

Srbija i BiH o rekonstrukciji pruge Beograd–Sarajevo uz pomoć EU


Ministrar komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine Edino Forto i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije u tehničkom mandatu Goran Vesić na sastanku u Beogradu, 7. marta 2024.
Ministrar komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine Edino Forto i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije u tehničkom mandatu Goran Vesić na sastanku u Beogradu, 7. marta 2024.

Srbija i Bosna i Hercegovina (BiH) će zajedno razgovarati sa partnerima iz Evropske unije o finansiranju rekonstrukcije pruge Beograd–Sarajevo, saopštila je Vlada Srbije nakon sastanka ministara za saobraćaj dve zemlje 7. marta u Beogradu.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije u tehničkom mandatu Goran Vesić izjavio je nakon sastanka sa ministrom komunikacija i transporta BiH Edinom Fortom, da Srbija već radi na projektu za rekonstrukciju pruge Beograd–Sarajevo.

Vesić je istakao da je reč o prvom zajedničkom projektu Srbije i BiH nakon sporazuma u Dejtonu, koji će omogućiti da dve zemlje razvijaju privredne aktivnosti.

Kako je saopšteno, nakon završetka auto-puta Beograd–Požega krenuće se sa izgradnjom auto-puta ka BiH, prema Kotromanu.

Vesić je izjavio da će deo auto-puta Beograd–Sarajevo na teritoriji Srbije biti završen do kraja godine.

Na sastanku Vesića i Forte bilo je reči i o rekonstrukciji mostova na Drini, između Srbije i BiH pri čemu će se narednih nedelja raspisati tenderi za rekonstrukciju mosta ka graničnom prelazu kod Zvornika i mosta ka graničnom prelazu Šepak, saopštila je Vlada Srbije.

Forto je rekao da je inicirana digitalizacija transportnih dozvola, što prema njegovim rečima znači da će "sva poslovna zajednica koja se bavi transportom u celom regionu moći da digitalizuje sve što je potrebno za prelazak granice".

U saopštenju se navodi da bi do potpisivanja sporazuma o zajedničkom investiranju u rekonstrukciju pruge Beograd–Sarajevo moglo doći u Sarajevu 6. i 7. juna, kada će zvaničnici BiH razgovarati sa partnerima iz regiona i Evropske unije.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG