Dostupni linkovi

Stižu službeni automobili, nema delova za gradske autobuse


Ilustrativna fotografija

Gradska uprava Grada Beograda i više gradskih komunalnih preduzeća sklopili su ugovore o trogodišnjem zakupu nešto manje od 300 vozila sa grupacijom firmi, predvođenom kompanijom "Auto Čačak Promet". U toj firmi je do pre tri godine direktor bio sadašnji gradonačelnik Čačka i član Predsedništva u Srbiji vladajuće Srpske napredne stranke (SNS).

Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd (GSP) zaključilo je sa pomenutom kompanijom tri ugovora vredna 50.600.000 dinara (više od 427.000 evra), za zakup 30 putničkih vozila za svoje rukovodstvo.

"Nismo mi protiv nabavke vozila za generalnog direktora i još nekoliko njih iz menadžmenta preduzeća, tri do pet vozila bilo bi u redu, ali za više od tog broja nije bilo potrebe", kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Ivan Mihajlović, vršilac funkcije predsednika SOS sindikata GSP-a, i dodaje da to u trenutnoj situaciji uopšte nije bio prioritet.

"Te pare koje su uložene za ta vozila možda su bile nepotrebno potrošene, pre je trebalo da budu uložene u delove za vozila javnog prevoza i njihovo održavanje jer su neka od njih u katastrofalnom stanju", navodi Mihajlović, koji u ovom kontekstu podseća i da je GSP jedan od najvećih gubitaša među gradskim javnim preduzećima, što ovu nabavku vozila za čelnike firme čini još nepotrebnijom.

Mihajlović dodaje da je posebno sporno što će se platiti gotovo ista cena za zakup tih automobila kao da su kupljeni, a za tri godine će morati da budu vraćeni.

Dobrašinović: Trošenje u korist prijatelja vlasti

Ugovor o operativnom lizingu vozila sa istom firmom sklopili su i Javno komunalno preduzeće, Gradska čistoća (8,44 miliona dinara dinara – oko 70.000 evra), Beograd-Put (25,97 miliona dinara – oko 220.000 evra), Infostan (7,2 miliona dinara – oko 60.000), Gradska uprava Grada Beograda (136,7 miliona dinara – oko 1.150.000 evra).

Kako se navodi na portalu javnih nabavki, u pitanju su vozila niže i više srednje klase, kao i kombi vozila. U svim javnim pozivima jedini ponuđač bio je konzorcijum na čijem čelu je "Auto Čačak Promet".

To je samo deo centralizovane javne nabavke, čija vrednost nije objavljena, koju je krajem prošle godine oglasio Grad Beograd za 23 gradska preduzeća i ustanove, a reč je o nabavci 291 automobila uglavnom srednje klase i osam kombija.

Od zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića RSE nije dobila odgovore na pitanja kojim ekonomskim interesom građana Beograda objašnjava tu javnu nabavku Grada i po kojoj računici je zakup tih vozila jeftiniji nego kupovina. Odgovor nije stigao ni na pitanje zašto se zakupljuje oko 30 automobila za menadžment gubitaškog GSP.

Intrigantan je podatak, a pokazuje ga evidencija Agencije za privredne registre, da je Milun Todorović, gradonačelnik Čačka od 2016. godine i član Predsedništva SNS od iste godine, do izbora na funkciju prvog čoveka Čačka bio direktor kompanije "Auto Čačak Promet".

"To je jedan opasna praksa koja vodi ka tome da se javna sredstva, dakle, sredstva građana ove zemlje, troše na način koji najviše pogoduje prijateljima vlasti i ljudima koji vrše vlast – dakle, prijateljskim firmama i onima koji direktno vrše vlast", kaže za RSE Dragan Dobrašinović, čelnik nevladine organizacije Koalicija za nadzor javnih finansija.

"Tako se sredstva usmeravaju prema tačno određenim ponuđačima, određenim firmama i imam utisak da mnogo toga što se nabavlja u ovoj državi, uključujući i automobile, nabavlja se ne zato što je to potrebno, ne zato što služi svrsi neto zato da bi neko na tome zaradio, a neko drugi sa njim podelio deo profita", uveren je Dobrašinović.

Do danas tajni ugovori o vozilima MUP-a

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) je 2017. godine za policiju kupilo 710 vozila marke "škoda", a ugovor o kupovini tih vozila Vlada Srbije je proglasila za tajnu.

Dobrašinović kaže da nema nikakvih razloga za tajnost tog posla.

"Nabavlja se automobil opštepoznatih karakteristika za policiju koja je jedna redovna služba; nije to nikakvo vozilo specijalne namene sa mnogo tajnih detalja, u kom slučaju bi, kad je u pitanju vojska i policija, moglo da se razume da to bude specifična nabavka. Ali, ovde nije bio u pitanju takav slučaj. Inače, vozilo, uniforme, čizme, šta god – sve je to deo opšte upotrebe i nema nijednog razloga da bude proglašeno za tajnu, osim da bi se sakrili tragovi nečega što je neka vrsta burazerske ekonomije", ukazuje Dobrašinović.

Moglo bi se podsetiti i da je državni revizor pre šest godina procenio da službenih vozila u Srbiji na svim nivoima vlasti ima više od 31.000. Ustanovio je i zloupotrebe službenih vozila, a kao jedan od primera ukazao na praksu da različiti korisnici imaju različitu kilometražu, pa je kod nekih put Beograd-Niš 485 kilometara, a kod drugih 583 kilometra.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG