Dostupni linkovi

Srbija i Belorusija razgovarale o mogućem razvoju odnosa u vojnoj sferi


Pripadnici oružanih snaga Srbije i Belorusije uoči multinacionalne vežbe na aerodromima i poligonima Vojske Srbije (Beograd, 2. novembar 2016.)
Pripadnici oružanih snaga Srbije i Belorusije uoči multinacionalne vežbe na aerodromima i poligonima Vojske Srbije (Beograd, 2. novembar 2016.)

Predstavnici Ministarstva odbrane Belorusije i Srbije razgovarali su o perspektivama razvoja odnosa u vojnoj sferi, javila je Beloruska telegrafska agencija (BelTA).

BelTA je tu informaciju dobila 27. jula od beloruskog Ministarstva odbrane.

Ta agencija navodi da su bilateralne konsultacije o vojnoj saradnji između Ministarstva odbrane Belorusije i Ministarstva odbrane Srbije održane 27. jula posredstvom videolinka.

Sastanku su prisustvovali pukovnik Valerij Revenko, načelnik Odeljenja za međunarodnu vojnu saradnju, i pukovnik Nebojša Svetlica, načelnik Odeljenja za međunarodnu vojnu saradnju Ministarstva odbrane Srbije.

Tokom konsultacija, vojni resori razgovarali su o stanju i perspektivama razvoja bilateralnih odnosa u vojnoj sferi.

Osim toga, usaglašeni su predlozi o daljoj saradnji ministarstava odbrane Belorusije i Srbije.

Na sajtu Ministarstva odbrane Srbije nema obaveštenja o ovom sastanku.

Srbija je s Belorusijom godinama unazad negovala dobre bilateralne odnose, koji su se pre svega ogledali u vojnoj saradnji i zahvalnosti Minsku zbog nepriznavanja Kosova kao nezavisne države.

Vojska Srbije je u poslednjih nekoliko godina nekoliko puta učestvovala na zajedničkim vojnim vežbama sa vojskama Belorusije i Rusije, zbog čega je bila izložena kritikama iz Evropske unije (EU).

"Slovensko bratstvo" u magli
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

Ipak, kao država kandidat za članstvo u EU, Srbija se u julu 2021. delimično saglasila sa sankcijama koje je EU uvela Belorusiji.

Ta zemlja je pod sankcijama EU od 2011. godine, a njihov obim je više puta proširen kako na pojedince tako i na kompanije.

Poslednji paket sankcija Belorusiji je uveden nakon što je Rusija pokrenula vojnu invaziju na Ukrajinu februara 2022. godine, pošto su ruski napadi vršeni jednim delom i sa teritorije Belorusije.

XS
SM
MD
LG