Dostupni linkovi

Borski basen o kupovini bakra od Popovića: Nismo morali raspisati tender


Iz RTB Bor nisu odgovorili na naše pitanje koja je vrednost ugovora sa Milanom Popovićem
Iz RTB Bor nisu odgovorili na naše pitanje koja je vrednost ugovora sa Milanom Popovićem

Bez procedure javne nabavke Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor ugovorio je nabavku koncentrata bakra od kompanije Red metal, biznismena Milana Popovića, koga su u Srbiji prozvali kralj bakra.

Odgovarajući na pitanje Radija Slobodna Evropa zašto je ovo urađeno bez javnog tendera, iz RTB Bor su odgovorili da ne podležu Zakonu o javnim nabavkama, te da nisu obavezni da ga primenjuju. Bez obzira na to, naveli su, za nabavke velike vrednosti RTB Bor uvek upućuje pozive za dostavljanje ponuda, kako je bilo i u ovom slučaju.

"Poziv za dostavljanje ponuda upućen je na sve adrese potencijalnih isporučioca koncentrata. Po prijemu ponuda, komisija je odabrala najpovoljniju za RTB Bor i to je u tom trenutku bila ponuda firme 'Red Metal'", stoji u odgovoru borske kompanije.

Iako Zakon o javnim nabavkama predviđa izuzetke, Iz Uprave za javne nabavke za RSE kažu da tek treba ispitati da li je borsko javno preduzeće imalo pravni osnov da u ovom poslu ne primeni postupak javne nabavke. Rečima direktora Uprave Predraga Jovanovića:

"Uprava je tražila dokumentaciju od RTB Bor, kako bi se utvrdilo na osnovu čega nije primenjen postupak javne nabavke u tom slučaju. Dokumentaciju na osnovu koje bi se utvrdilo činjenično stanje još uvek nismo dobili, očekujemo da će nam biti poslata, a pre toga mi ne možemo davati nikakve izjave niti mišljenja."

Zanimljivo je da vlasnik kompanije Red Metal Milan Popović medijima izjavljuje da je tender raspisan i objavljen u dnevnoj štampi, dok u borskom basenu i ne kriju da javnu nabavku nisu raspisali.

Uprave za javne nabavke još čeka traženu dokumentaciju od RTB Bor
Uprave za javne nabavke još čeka traženu dokumentaciju od RTB Bor

Na upit Radija Slobodna Evropa o pravnom osnovu za neprimenjivanje Zakona o javnim nabavkama u poslu sa Popovićem, RTB Bor upućuje na odluku Privrednog apelacionog suda u Beogradu po jednoj jedinoj tužbi izvesne kompanije koja je smatrala da RTB Bor podleže Zakonu o javnim nabavkama. Taj sud je doneo izvršnu presudu da je žalba na odluku Privrednog suda u Zaječaru neosnovana jer borska kompanija nije bila dužna da se pridržava postupka propisanog Zakonom o javnim nabavkama.

Iz RTB Bor nisu odgovorili na naše pitanje koja je vrednost ugovora sa Popovićem, sklopljenog 2015. godine, za obezbeđivanje 150 tona koncentrata bakra za borsku topionicu, a list Danas je preneo da je taj posao vredan 200 miliona dolara.

Nije im prvi put

Ugovor sa Popovićevom firmom je samo još jedan primer javnog preduzeća, odnosno, njegovih čelnika, koji izbegavaju eksplicitne zakonske obaveze, u ovom slučaju javne nabavke.

"Dakle, oni su izbegli da sprovedu postupak javne nabavke u poslu koji su poverili firmi Milana Popovića. To je samo jedan od mnogih slučajeva u kojima se izigrava Zakon o javnim nabavkama, koji sam po sebi nije idealan, ali pruža dovoljno mehanizama za zaštitu javnog interesa", kaže predsednik Koalicije za nadzor javnih finansija Dragan Dobrašinović.

Dragan Dobrašinović: Nepoznat iznos koji država daje RTB Boru i mnogim drugim javnim preduzećima
Dragan Dobrašinović: Nepoznat iznos koji država daje RTB Boru i mnogim drugim javnim preduzećima

On komentariše i činjenicu da mediji od borske kompanije nisu dobili informaciju o vrednosti tog posla sa Popovićevom firmom:

"Ništa što je poslovanje sa javnim sektorom ove zemlje ne može i ne sme biti poslovna tajna. Ovde postoji još jedan dodatni problem: RTB Bor, kao i mnoga druga javna preduzeća decenijama unazad dobija ogromnu državnu pomoć i niko više ne zna u ovoj zemlji, čak ni oni koji su nadležni, koji je to iznos državne pomoći. Naravo, postavlja se uopšte pitanje smislenosti održavanja tih javnih preduzeća, odnosno, subjekata na veštačkim plućima", upozorava Dobrašinović.

U Savetu za borbu protiv korupcije podsećaju i na raniji slučaj, vezan za borsku kompaniju, kada je doduše javna nabavka bila raspisana, ali je izigrana, kaže za RSE članica Saveta Jelisaveta Vasilić:

"RTB Bor je pre jedno šest godina raspisao neku javnu nabavku i mi smo u Savetu dobili anonimnu prijavu da je od tri ponuđača izabran najgori. Mi smo to i sami utvrdili i odmah javili Agenciji za privatizaciju, koja je tada davala saglasnost firmama u restrukturiranju za javne nabavke, pa smo tako tu nabavku sprečili. To, dakle, znači, ako je ovaj posao sa Popovićem nezakonit, da im nije prvi put", kaže Jelisaveta Vasilić.

RTB Bor je crna rupa srpske ekonomije koju država i bukvalno održava u životu. Analiza poslovanja te kompanije koju su prošle godine uradili konsultanti američke agencije Mekinsi evidentirala je loše rukovođenje i mnogobrojne propuste u tehnološkim procesima.

Međunarodni monetarni fond je procenio da RTB Bor sa ogromnim gubicima koje proizvodi može da ugrozi fiskalnu konsolidaciju države.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG