Dostupni linkovi

Zatvorena Ambasada Srbije u Ukrajini


Kiev, 24. februara 2022
Kiev, 24. februara 2022

Ambasada Republike Srbije u Ukrajini privremeno je zatvorena, a osoblje tog diplomatsko-konzularnog predstavništva posao će nastaviti da obavlja iz Beograda, saopštilo je 3. marta Ministarstvo spoljnih poslova Srbije (MSP).

Ministarstvo je navelo da je Ukrajinu napustilo troje diplomata i jedan službenik ambasade i da su se oni bezbedno evakuisali.

Kako se navodi, to je učinjeno iz razloga zaštite bezbednosti osoblja, koje će u Beogradu ostati do sticanja uslova za povratak u Ukrajinu.

Dodaje se da su državljanima Srbije sada na raspolaganju srpske ambasade u zemljama koje se graniče sa Ukrajinom. Saopšteno je da se državljani Srbije koji se nalaze u Ukrajini za pomoć mogu obratiti na telefone 00381113068888 i 00381113068884 i i-mejl adresu consul@mfa.rs.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije podsetilo je da je februara preporučilo građanima Srbije koji borave u Ukrajini da razmotre mogućnost privremenog napuštanja teritorije te države, a da je onima koji su nameravali da putuju u Ukrajinu preporučeno da odlože putovanje.

Srbija je 2. marta glasala za usvajanje rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kojom se osuđuje napad Rusije na Ukrajinu.

Srbija je nakon invazije Rusije 24. marta na Ukrajinu podržala teritorijalni integritet Ukrajine i istovremeno odlučila da se ne pridruži sankcijama koje je Evropska unija uvela zvaničnoj Moskvi.

XS
SM
MD
LG