Dostupni linkovi

Vlada Albanije protiv prodaje Telekoma kompaniji iz Srbije


Telekom Srbija
Telekom Srbija

"Stav Vlade Albanije je jednostavan i jasan - srpski biznisi jesu dobrodošli u Albaniju, ali u ovom strateškom sektoru to nije naša preferencija", rekao je premijer Albanije Edi Rama na konferenciji za novinare, upitan o navodima da Vlada Albanije nije podržala da Telekom te zemlje, koji je u vlasništvu nemačkog Dojče Telekoma, bude prodat Telekomu Srbije.

U Telekomu Srbije, kompaniji koja je 58,11 odsto u vlasništvu Republike Srbije, krajem septembra su potvrdili da su dali ponudu za kupovinu Telekoma Albanije, drugog po snazi teleoperatera u toj zemlji.

"Kao prvo, vlada Albanije nije deo transakcije koju će da izvrši jedna privatna kompanija, kao što je Telekom, koja ima svoju strategiju da se povuče sa malih tržišta i ne prodaje se samo u Albaniji, sa kompanijom koju će sama da izabere da joj proda biznis", rekao je Rama.

"Ali ovo je jedan strateški sektor i naravno da se Vlada Albanije pita, traži se mišljenje od strane onih koji su zainteresovani", rekao je Rama, istakavši da su kompanije iz Srbije dobrodošle u Albaniju, ali da u oblasti telekomunikacija, koje je nazvao strateškim sektorom, nisu njihova preferencija.

Mediji u Srbiji su prethodno pisali da se zvanična Tirana usprotivila prodaji Telekoma Albanije Telekomu Srbije, nakon čega je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da će o situaciju u vezi sa ponudom srpskog Telekoma razgovarati sa albanskim premijerom Edijem Ramom.

"Mislim da je Telekom Srbija želeo da kupi akcije Dojče telekoma u Albaniji i da su dali najbolju ponudu, ali da se ministar telekomunikacija Albanije nije saglasio sa tom prodajom, jer je smatrao da Srbija nije dobrodošla da investira u tom sektoru telekomunikacionog sistema u Albaniji. Razgovaraću danas ili sutra sa Edijem Ramom i nadam se da ćemo prevazići ovu situaciju", rekao je Vučić u ponedeljak, na zajedničkoj konferenciji sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom u Beogradu.

U Telekomu Srbija je ranije, nakon što su potvrdili svoje namere o kupovini Telekoma Albanije, rečeno da im je "cilj da se pozicioniraju kao regionalni lider u oblasti telekomunikacija", a srpski zvaničnici su planove Telekoma Srbije ocenili kao "sasvim logičan i opravdan potez".

Telekom Srbija je od 2007. godine već prisutan u bh. entitetu Republika Srpska, gde je vlasnik 65 odsto Telekoma Srpske iz Banjaluke, a kojim pokriva celu teritoriju Bosne i Hercegovine.

Od iste godine, Telekom Srbija je vlasnik i 51 odsto M:tel d.o.o. Podgorica iz Crne Gore.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG