Dostupni linkovi

Dvodnevna obustava rada advokata u Srbiji zbog odluke Vrhovnog kasacionog suda


Protest advokata pred Skupštinom Srbije zbog predloga za autentično tumačenje tri zakona na osnovu kojih je desetine hiljada građana tužilo banke zbog taksi za obradu kredita, Beograd (5. jul 2021.)
Protest advokata pred Skupštinom Srbije zbog predloga za autentično tumačenje tri zakona na osnovu kojih je desetine hiljada građana tužilo banke zbog taksi za obradu kredita, Beograd (5. jul 2021.)

Advokati u Srbiji u sredu i četvrtak, 20. i 21. oktobra, obustavljaju rad u svim postupcima u znak protesta zbog pravnog stava Vrhovnog kasacionog suda (VKS) o naplati troškova obrade kredita.

VKS je 16. septembra doneo stav prema kojem, banke imaju pravo da naplaćuju naknade na ime troškova obrade i osiguranja kredita, sa tom novinom što sada nemaju obavezu da dokazuju strukturu i visinu pojedinačnih troškova od kojih se te naknade sastoje.

Obustava rada advokata se odnosi i na tzv. pritvorske predmete, postupke prema maloletnicima i postupke po privremenim merama, navodi se u odluci Advokatske komore Srbije (AKS).

U toku obustave rada advokati mogu da sačinjavaju pismene podneske koji su vezani za rok i u situaciji kada bi stranka izgubila pravo na podnošenje pravnog sredstva ili bi joj bila naneta nenadoknadiva šteta.

Predsednica AKS-a Jasmina Milutinović izjavila je ranije agenciji Beta da je Upravni odbor AKS odluku o štrajku doneo sa ciljem da ponovo obavesti javnost o tome kakav je problem proizveden spornim obrazloženjem stava VKS.

Ona je dodala da je obrazloženje dopune stava VKS nejasno kako advokatima, tako i zaposlenima u pravosuđu.

"Odgovorno tvrdim da većina sudija nižestepenih sudova, prvostepenih i drugostepenih, odlaže ove predmete za posle Nove godine jer ne znaju šta da rade", rekla je ona.

Pet stvari koje trebate znati o sporu advokata i banaka u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:47 0:00

Odlukom iz septembra, Vrhovni kasacioni sud je izmenio prethodni stav iz maja 2018. godine, prema kojem su se sudovi upravljali i presuđivali u korist građana u desetinama hiljada sudskih sporova protiv banaka zbog naplate troškova kredita.

AКS je ocenila da je dopuna pravnog stava VКS u suprotnosti sa dosadašnjom praksom ovog suda i obrazloženjima revizijskih odluka, a takođe da direktno narušava pravnu sigurnost građana i stvara mogućnost različitih tumačenja i odluka nižestepenih sudova.

Nakon donošenja novog stava VKS, advokati su u nekoliko navrata organizovali proteste u Beogradu. Poslednji put okupili su se 2. oktobra, kada su pokušali da blokiraju autoput, ali ih je policija u tome sprečila.

XS
SM
MD
LG