Dostupni linkovi

Konfuzija u vladajućoj koaliciji


Lideri stranka koalicije Ivica Dačić i Boris Tadić, arhiv
Lideri stranka koalicije Ivica Dačić i Boris Tadić, arhiv
Vladajuća koalicija jeste jedinstvena, barem na papiru, jer to je zvanično tumačenje iz same vlade. U praksi neodlazak predsednika države u Rim povodom 150 godina od ujedinjenja ali i bojkotovanje drugih međunarodnih skupova zbog predstavnika Kosova ne smatraju svi koalicioni partneri kao dobar potez, poput recimo Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Istovremeno, zamenik srpskog premijera Ivica Dačić ne prestaje da plasira ideje o podeli Kosova, u poslednjoj u nizu izjava, poručio je da misli da bi trebalo da dođe zapravo do razgraničenja između Srbije i Albanije. Podela Kosova, prema samom premijeru, nije pak, državna politika.

I pored svega toga Milivoje Mihajlović, direktor Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima kaže da u Vladi nemaju utisak da se ponavlja situacija kada su pojedini ministri iznosili stavove suprotne politici Vlade.

„Ideja posle rekonstrukcije vlade nije bila da se zabrani ljudima da iznose lične stavove i svoje mišljenje u javnost već da svi zastupaju one stavove o kojima vlada raspravlja i koje vlada usvaja. Naravno,
da mišljenje ministra Dačića predstavlja njegovo mišljenje, to nije državni stav, vlada se o tome nije izjašnjavala nikada do sada niti je imala temu podelu Kosova ali mislim da taj stav ne šteti ako se iznosi u javnost poptuno legitimno pod imenom i prezimenom. Jednostavno čovek je hteo da kaže da postoje mnoge mogućnosti oko rešavanja problema na Kosovu i Metohiji“, objašnjava Mihajlović.

Liga socijaldemokrata Vojvodine, jedna od najliberalnijih stranaka vladajuće koalicije, često je bila za korak ili dva ispred ostalih koalicionih partnera zalažući se za određene stavove, kao na primer kada je reč o odnosima u regionu.

LSV je tako oduvek imala i drugačiji stav prema kosovskom pitanju i stalno su njeni poslanici u skupštini glasali protiv rezolucija o Kosovu. Tako da ova stranka ne podržava ni Tadićevo bojkotovanje međunarodnih skupova zbog predstavnika Kosova, kaže Aleksandra Jerkov, poslanica LSV.

„Tom nekom vrstom bežanja od Tačija, ako iko biva kažnjen to su onda građani Srbije i Srbija mora da pronađe način da zadrži svoj stav o Kosovu ali da ne ode u takvu vrstu samoizolacije i da shvati da učešće na nekim skupovima nije priznavanje Kosova“, kaže Jerkov.

Marketinški trik

Međutim, Aleksandra Jerkov ipak tvrdi da zajednička politika Vlade postoji, što je i objašnjenje zašto je LSV u Vladi.

Saziv Vlade Srbije, rekonstruisane u martu 2011
„Mi ne učestvujemo u vladajućoj koaliciji zbog njenog odnosa prema Kosovu nego zbog njenog odnosa prema EU ali naravno da poštujemo zvaničnu politiku Republike Srbije kada je tako nešto u pitanju i mislim da svaki stav koji nije praćen nekom aktivnošću u smislu realizacije tog stava ne predstavlja opasnost za državnu politiku“, objašnjava Jerkov.

Ne treba smetnuti s uma ni delovanje razrešenog ministra Mlađana Dinkića koji gura politiku svoje stranke G 17 plus, pre svega o regionalizaciji Srbije, često iza paravana vlade u posetama preduzećima sa svojim naslednikom u Ministarstvu ekonomije inače stranačkim kolegom.

Zato za opozicionu Liberalno demokratsku partiju sve to govori o stepenu haosa koji prati odnose u vladajućoj koaliciji i poslednjoj fazi jedne politike bez vizije. Poslanik LDP Bojan Đurić kaže da stranke na vlasti na različite načine pokušavaju da se pozicioniraju pred izbore.

“To što se neke manje stranke vladajuće koalicije povremeno bune protiv pojedinih odluka sa kojima se navodno ne slažu je takođe neka vrsta marketinškog trika. Sve te stranke mogu da utiču na vladinu
politiku, bez njihove podrške nema vladajuće većine. S druge strane, ministar spoljnih poslova još uvek u onim retkim prilikama koje mu se ukazuju pokušava da reafirmiše svoju staru politiku sukoba u regionu i sa čitavim svetom, vlada i predsednik Republike, makar u javnosti, i dalje tolerišu takvo ponašanje koje je štetno. Kada je takva atmosfera napravljena onda je to praktično poziv i za sve druge lidere ili političke stranke u vladajućoj koaliciji da se ponašaju na sličan neodgovoran način”, smatra Đurić.

I politički analitičar Dejan Vuk Stanković, i pored uveravanja iz vlasti, misli da vlada i dalje deluje kao raštimovan orkestar i da je konfuzija posledica neredefinisanja kosovske politike.

„U nedostatku konkretnog plana kad i kako započeti tu redefiniciju kosovske poiltike a istovremeno izlazeći u susret većinskim stavovima u javnom mnenju u predvečerje novih izbora vladajuća koalicija pravi ove, rekao bih, pomalo nesmotrene gestove i upada u kontradikcije sa vlastitom, ako hoćete i realnom, politikom jer s jedne strane Tadić govori da treba zasnovati kosovosku politiku na nekim racionalnim principima a onda sutradan bojkotuje sastanak u Rimu, prošle nedelje je bojkotovao odlazak u Varšavu“, zaključuje Stanković.
XS
SM
MD
LG