Dostupni linkovi

Zaključak skupa: Ustav obespravio Srbe


Posteri uoči referenduma o nezavisnosti Crne Gore
Srbi u Crnoj Gori nijesu nacionalna manjina i svi koji njihov status pokušavaju da prikažu na taj način prenebregavaju istorijsku činjenicu da su upravo Srbi stvorili crnogorsku državu.

To je jedan od zaključaka Simpozijuma "Državotvornost srpskog naroda u istoriji Crne Gore" koji je u organizaciji Narodne stranke održan u Podgorici.

Učesnici skupa su ocijenili da je novi Ustav obespravio Srbe, iako prema posljednjem popisu u Crnoj Gori živi 32 odsto pripadnika tog naroda.

"Najveći umovi Crne Gore govorili su samo srpskim jezikom i samo ga tako imenovali. Na posljednjem popisu 90 odsto pravoslavaca izjasnilo se da je njihova jedina crkva Srpska Pravoslavna Crkva". Tim riječima je predsjednik Narodne stranke otvorio simpozijum.

Predrag Popović kaže da je Srbima u Crnoj Gori novi Ustav oteo status državotvornog naroda, a da partije na vlasti i neki iz opozicije kao i pojedine nevladine organizacije pokušavaju da pripadnike tog naroda pretvore u nacionalnu manjinu:
Istini za volju, tim najvišim pravnim aktom Srbi u Crnoj nijesu eksplicitno izgubili status nacionalne manjine.

"Istini za volju, tim najvišim pravnim aktom Srbi u Crnoj nijesu eksplicitno izgubili status nacionalne manjine. Mi smo diskriminisani kroz promijenjeni status umjesto jedine kanonske crkve, Srpske Pravoslavne Crkve i status srpskog jezika kao jezika u službenoj upotrebi, ali ne više kao službeni. Veliku štetu nam je nanijela jedna skupina Srba koja je konstituisala manjinski Srpski nacionalni savjet na osnovu važećeg Ustava i onih zakonskih formi koje regulišu isključivo prava manjinskih naroda."

NEMIRENJE SA STVARNOŠĆU

Uporište u tvrdnji da su Srbi i kroz istoriju bili većinski državotvorni narod akademik Zoran Lakić potkrijepio je navodima i citatima iz starih dokumenata iz crnogorske prošlosti. Navodi i šta piša u jednom od njih:

"Prvi dokument glasi: "Narod u našem zavičaju govori srpskim jezikom, a ko god je od matere svoje naučio sprski govoriti taj je Srbin. Pošto svi ljudi u našem zavičaju govore srpskijem jezikom to je narod u našem zavičaju srpski. Oni što idu na liturgiju to su Srbi pravoslavne vjere, oni što idu u džamiju su Srbi muhamedanske vjere. Svi smo mi braća, jer govorimo istijem jezikom, srpskijem, a brat je mio, ma koje vjere bio."


Protojerej i rektor cetinjske Bogoslovije Gojko Perović kaže da su kroz istoriju i u različitim kulturama nacije nastajale prema kriterijumu teritorije, odnosno prostora, kao i na osnovu istog jezika. "Nacije na ovim prostorima su nastale na osnovu duhovnog zajedništva", kaže protojerej.

Protojerej Perović kaže i da je istorijska činjenica da su Srbi stvorili crnogorsku državu i da bez obzira kakva je Crna Gora danas oni moraju da čuvaju svoj identitet. Evo i na koji način:

"Država u kojoj si se poštuje, ne da vršiš opstrukciju, ne da je prezireš, postaješ aktivan, učestvuješ u izgradnji njenih institucija, koriguješ ono što ne valja, bukvalno si aktivno angažovan da ta država bude što bolja, ali i identitet tvoj imaš prije te države ili uprkos toj državi."

Među učesnicima simpozijuma o državotvornosti Srba u Crnoj Gori bilo je i onih koji se po sopstvenom priznanju nikada neće pomiriti sa stvarnošću da je današnja Crna Gora politička i pravna činjenica.Više su se bavili osporavanjem te činjenice nego temom skupa. Budimir Aleksić iz Nove srpske demokratije:

"Njegoš je, takođe, kao što je poznato, smatrao da je crnogorska državnost posljedica istorijskih neprilika, a ne trajno stanje, da postoji i kod Njegoša ideja o oslobođenju i ujedinjenju Srba, a nigdje o tome da Crna Gora treba da bude samostalna država."
XS
SM
MD
LG