Dostupni linkovi

Spriječeno rušenje mjesta ratnog zločina u Višegradu


Od rušenja kuće Sumbule Zebe u Višegradu, u kojoj je 14. juna 1992. godine živo spaljeno 70 civila bošnjačke nacionalnosti, vlasti ne odustaju, a članice Udruženja “Žene-žrtve rata” tek su privremeno uspjele zaustaviti rušenje.

Zbog protivljenja porodica žrtava, koje su u utorak ispred mezarja Stražište čekale najavljeno uklanjanje riječi genocid sa natpisa na njemu, urbanističko – građevinski inspektor, općinski službenici i radnici preduzeća Komunalac odustali su i vratili se redovnim poslovima.

„Danas neće biti uklanjanja nikakvog natpisa niti bilo kakvog rušenja jer smo mi ovim faktički onemogućeni. Ne znam čak ni ko se oglasio ispred udruženja, ali apsolutno nas ne zanima. Mi ako hoćemo da radimo, hoćemo da imamo sasvim normalne uslove", rekao je šef građevinske operative Komunalca Milan Komad.

Duga je priča o višegradskim spomenicima. Započeta je odmah nakon rata kada je u stijene iznad Dobruna postavljen Karađorđe, a nastavljena premještanjem spomenika Draži Mihajloviću iz Brčkog u mjesto Undrulje, preimenovano u Malu Draževinu. Na Mejdanu je izgrađen spomenik ruskim dobrovoljcima, a na gradskom trgu srpskom vojniku. Zbog čega onda višegradsku vlast iritira samo spomen obilježje bošnjačkim žrtvama na Stražištu?

Kuća zločina u Višegradu

Radovi na obnovi kuće zločina u Višegradu, oktobar 2013.
Radovi na obnovi kuće zločina u Višegradu, oktobar 2013.
Mjesto spaljivanja 70 bošnjačkih civila 14. juna 1992. godine, u Pionirskoj ulici u Višegradu opštinske vlasti namjeravaju pretvoriti u dio saobraćajnice i tako, kako tvrde porodice stradalih, pregaziti tragove zločina.

Stoga su ove porodice samonicijativno, uz Višegrađane koji su preživjeli zločine i progone ove godine počeli obnavljati kuću Adema Omeragića, koja je danas u vlasništvu njegove kćerke Sumbule Zebe, i pored protivljenja načelnika opštine Višegrad Slaviše Miškovića.

Amela Međuseljac, iz Udruženja žena žrtva rata koje je vlasnica ovlastila da rade, na pitanje zašto im nije odobrena rekonstrukcija, kaže:

„Zato što je ovo trag, zato što za ovu kuću postoji presuda Haškog tribunala. To bi isto bilo kao kad bi sad neko tražio da kroz Jasenovac prođe autoput. Za ovu kuću je doživotno optužen Milan Lukić, a Sredoje Lukić na 27 godina.“

O cijelom sporu još detalja možete pronaći u tekstu Višegrad: Vlasti namjeravaju pregaziti tragove zločina.
„I to je u srijedi politizacije. Ja nemam ništa protiv spomenika žrtvama, imam protiv, ne ja nego većinska javnost Višegrada, natpisa geniocid", tvrdi načelnik općine Višegrad Slaviša Mišković.

„Mi znamo šta je ovo iza nas, znamo ko je ovo počinio. I mi ništa drugo niti hoćemo niti želimo kazati. Ovo što je iza nas se desilo nama. I naše legalno i legitimno pravo je da odlučujemo o tome. Ovdje se desio progon, ovdje su se desila masovna ubistva, ovdje su se desila silovanja. Sve to jeste jednako genocid", naglašava Bilal Memišević, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Višegrad.

U blizini kuće Sumbule Zebe Općina namjerava izgraditi saobraćajnicu, a u cijelom naselju ovaj objekat je, čini se, nepremostiva prepreka. Posebno otkako je, nedavnom akcijom povratnika, obnovljen. Načelnik Mišković kaže kako se ne namjerava rušiti cijeli, već samo obnovljeni dio objekta:

„Po zakonu objekat koji se nalazi u fazi eksproprijacije, to se još rješava kod nadležnog organa Republičke uprave za katastar, ne mogu se nikakve promjene dešavati na kući. Bez obzira, samovoljom ista ekipa koja želi manipulisati i sa jednim i sa drugim slučajem, samovoljno nastavlja nadogradnju.“

U podrumu ove kuće u Pionirskoj ulici 14. juna 1992, godine zapaljeno je više od 70 civila, a Milan i Sredoje Lukić zbog ovog zločina osuđeni su na doživotnu, odnosno kaznu zatvora u trajanju od 27 godina.

„U toku je postupak eksproprijacije, a kako vidite na terenu, ova kuća uopšte ne smeta kanalizaciji koja je izvedena i planiranom budućem putu, tako da su ciljano išli da unište mjesto zločina, mjesto posljedenjeg prebivališta zapalajenih civila sa kojeg su tako uspješno uklonili svaku koščicu da se do danas se nije našla niti jedna kost", kaže predsjednica udruženja Žena žrtva rata Bakira Hasečić.

Tužilaštvo BiH traži da se odustane od rušenja kuće zbog nastavka istraga ratnih zločina.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko i vršiteljica dužnosti šefa Misije OSCE-a Nina Suomalainen ističu kako postoji prostor za kompromis koji bi omogućio istovremeno postojanje i planirane ceste i kuće, te upozoravaju bi rušenje podsjetilo na neke od najtežih dana u historiji ove zemlje.

Sudeći prema događajima u utorak, upozorenja ne vrijede, a Višegrad samo privremeno odustaje od planiranog.
XS
SM
MD
LG