Dostupni linkovi

Sportski kompleks "Srđan Aleksić": Mjesto pomirenja i povezivanja


Maketa kompleksa "Srđan Aleksić"
Maketa kompleksa "Srđan Aleksić"
Košarkaška fondacija FENIX pokrenula je kampanju "100 gradova svijeta" kako bi podržali izgradnju multifunkcionalnog kompleksa "Srđan Aleksić". Zamišljeno je da kompleks bude izgrađen na međuentitetskoj liniji koja dijeli Sarajevo i Istočno Sarajevo kao mjesto susreta mladih podijeljenog grada, države BiH, pa i cijelog svijeta.

Prije godinu dana rodila se ideja o izgradnji objekta na međuentitetskoj liniji Sarajeva i Istočnog Sarajeva, koji bi predstavljao mjesto susreta mladih i postao simbol mira i povezivanja različitih nacija i kultura. Idejni tvorac i predsjednik Košarkaške fondacije Fenix Jezdimir Milošević objašnjava šta ga je ponukalo da pokrenu ovakvu kampanju:

"Tri su bitne stvari uticale na to da dođemo na tu ideju i da osmislimo i ovu kampanju i ovaj projekat. Kao što znate, Sarajevo - kad kažem Sarajevo mislim i na Sarajevo i na Istočno Sarajevo - će ove godine biti mjesto obilježavanja Sarajevskog atentata i početka Prvog svjetskog rata. U međuvremenu Sarajvo i Istočno Sarajevo su dobili organizaciju zimskog evropskog festivala mladih koji će se održati 2017. godine, a opština Istočno Novo Sarajevo je usvojila regulacioni plan kojim je predviđen prostor za izgradnju objekata sa sportskim sadržajima na lokaciji bivše kasarne Slaviša Vajner Čiča u toj opštini. Povezali smo, dakle, te tri stvari i rekli sebi ako u Sarajevu postoji mjesto koje predstavlja simbol rata, mjesto gdje je izvršen Sarajevski atentat, zašto ne bi postojalo mjesto koje će biti simbol mira i susretanja mladih iz cijelog svijeta?"

Multifunkcionalni kompleks nosit će ime Srđana Aleksića, jer, kako kaže Milošević, njegov hrabri, humani i plemeniti čin zaslužuje jedan ovakav spomenik upravo na ovom mjestu. Srđan Aleksić je 1993. godine ubijen jer je branio svog prijatelja Bošnjaka u Trebinju:

"Neposredno poslije rata supruga i ja smo osnovali NVO Protektor, koja je prikupljala pozitivne priče iz rata u BiH. Te priče smo objavili u knjizi Svjetlo u tunelu, predgovor za tu knjigu je napisao naš poznati glumac Josip Pejaković. Tada smo zabilježili i priču imama glavne čaršijske džamije u Tuzli, hadži Muhameda efendije Lugavića. Tada me se zaista dojmila jedna njegova rečenica koja mi je ostala u sjećanju. On je rekao: 'Dokle god se bude isticalo ono što podstiče na mržnju, a zanemarivalo ono što podstiče na ljubav prema čovjeku, neće biti hajra ni selameta.' Ta rečenica mi je ostala u sjećanju i zato smo odlučili da multifunkcionalni kompleks nazovemo imenom Srđana Aleksića. Naravno, samo zbog toga nego, kao što znate, Srđan Aleksić je bio sportista, juniorski rekorder u plivanju i amaterski se bavio glumom. Dakle, bio je sportista i umjetnička duša, a njegovo žrtvovanje za drugog pokazuje da je bio i veliki čovjek. Naravno da smo prije nego što smo odlučili da tako nazovemo kompleks kontaktirali Srđanovog oca Rada, koji je i sam bio košarkaški trener, pa je napravio tu neku poveznicu sa našom idejom i namjerom da kompleks nosi ime Srđana Aleksića i velikodušno nam je dao saglasnost za to."

Moka Slavnić na čelu košarkaške akademije

Bazu multifunkcionalnog kompleksa činit će košarkaška akademija, sala za košarku i omladinski hostel:

"Uz sve dodatne propratne sadržaje koji su potrebni za funkcionisanje prije svega košarkaške akademije, a to su teretana, multimedijalna sala za seminare, konferencije itd. U sklopu kompleksa biće i prostorije NVO Omladinska mreža 100, koja će biti osnovana u Sarajevu. Osnivanjem košarkaške akadamije želimo da omogućimo najtalentovanijim mladim košarkašima da usavršavaju svoj talenat radeći sa vrhunskim trenerima i da se stvore uslovi da živeći i trenirajući skupa izgrađuju duh zajedništva i želje da doprinesu uspjesima reprezentacije."

Srđan Aleksić
Srđan Aleksić
Košarkaška fondacija Fenix već nekoliko godina sarađuje sa nekadašnjom košarkaškom legendom bivše države Zoranom Mokom Slavnićem, koji je pristao da bude na čelu košarkaške akademije.

Lokalne vlasti su za sada pozitivno reagovale na vijest o izgradnji kompleksa Srđan Aleksić, naglašava Milošević:

"Mi smo problem lokacije - koji je bio najveći osim investiranja - uspjeli da riješimo zahvaljujući ljudima iz lokalne zajednice, odnosno načelniku opštine Ljubiši Ćosiću iz Istočnog Novog Sarajeva. Obratili smo se i gradonačelnicima Sarajeva i Istočnog Sarajeva i vjerovatno zbog ove trenutne situacije oni nisu još uvijek zakazali sastanak sa nama, ali očekujem njihov poziv na taj sastanak. Želim da kažem da je veliko razumijevanje za našu ideju pokazao gospodin Valentin Inzko, visoki predstavnik."

Pokrenuta je i kampanja traženja podrške 100 gradova svijeta za Sarajevo i Istočno Sarajevo:

"Želimo da multifunkcionalni kompleks bude simbol mira i susretanja mladih iz cijelog svijeta. S obzirom da se radi i o akademiji, i o hostelu u koji bi dolazili mladi iz cijelog svijeta, znači to bilo i mjesto susretanja mladih iz cijelog svijeta. Zbog toga ova NVO koju ćemo osnovati ako se realizuje ova ideja će se zvati Omladinska mreža 100. Mi želimo da multifunkcionalni kompleks, sa svojim sadržajem i funkcionalnošću, bude prepoznatljiv u cijelom svijetu i da bude mjesto koje će biti simbol mira i susretanja mladih cijelog svijeta."
XS
SM
MD
LG