Dostupni linkovi

"Hajduk Jugend" u Torcidi


Fotos Gorana Vežića
Fotos Gorana Vežića

Posljednjih dana nogomet je u centru pažnje, ali ne zbog uspjeha hrvatske reprezentacije, već zbog ekscesa i nacističkih obilježja navijači Hajduka iz Splita, baš uoči Međunarodnog dana borbe protiv rasizma i antisemitizma.

Istovremeno dok hrvatska nogometna reprezentacija uspješno kroči prema Europskom nogometnom prvenstvu i ima visoki rejting jer se već mjesecima nalazi između deset najboljih svjetskih momčadi, taj sport je u zemlji vrlo uzdrman aferama.

Tek što su zaboravljeni verbalni ekscesi Dinamovog dopredsjednika, Zdravka Mamića, nogometaši drugoligaša Imotskog su se pojavili u dresovima s istaknutim slovom "U", a neki od Hajdukovih navijača okupljenih u Torcidi nose crne majice s natpisom na njemačkoj gotici "Hajduk Jugend", te grbom Hajduka u kandžama nacističkog orla.

Iz samog kluba su se oglasili tvrdnjom da je ta konstrukcija suluda, istovremeno zaboravljajući i svoju odgovornost jer su iz svojih prostorija protjerali antifašistička obilježja iz slavne Hajdukove prošlosti. Tome se godinama uzalud suprotstavljao i krajem prošlog mjeseca preminuli legendarni kapetan "bijelih", Frane Matošić, o čemu nam je posvjedočio slavni golman,
Vladimir Beara:

"On je ostao uvijek onaj koji je bio i prije. Bilo je nenormalno da su, kada su otišli u Australiju, poskidali zvijezde. Ali takvo je vrijeme došlo i ne možeš ništa reći."

Dok o "Hajduk Jugend" majicama političari šute, zaokupljeni predizbornom kampanjom, javno se oglasio pjevač Mišo Kovač:

"Poruka je da oni te majice lijepo skinu i da lijepo obuku normalne Hajdukove navijačke majice."

Hrvatski povjesničar Tvrtko Jakovina je vodstvo Hajdukove navijačke skupine Torcide optužio za promicanje nacizma, zbog čega je dobio prijetnje na svoju elektronsku poštu. Iz policije mu je sugerirano da taj slučaj prijavi što prije, a mi smo glasnogovornicu splitske policije, Marinu Kraljević Gudelj, pitali što uopće policija poduzima kad su sporne majice u pitanju, koje se mogu kupiti u Torcidinoj suvenirnici:

"Mi ćemo utvrditi sve bitne činjenice i zajedno sa nadležnim Prekršajnim sudom donijeti konačnu odluku. Dogovorit ćemo se zajedno sa njima što konkretno poduzeti i ima li eventualnih argumenata za poduzeti neke radnje."

Tajnik Torcide, Stipe Lekić, crne majice s nacističkim orlom naziva tek internom šalom:

"Ta naša interna zafrkancija, šala i parodija prerasla je u ovolike razmjere. Ja se ovim putem ispričavam svima koga je to povrijedilo. Dat ćemo ovih dana izjavu za novine i za javnost jer nismo mislili da će to imati takav odjek u javnosti."

Lekić tvrdi i da Torcida ne stoji iza prijetnji povjesničaru Tvrtku Jakovini:

"To nije ljudski, niti Torcida stoji iza toga."

Splitski sociolog, Zoran Malenica, koji se u svojoj karijeri dosta bavio mladima, osuđuje pojavu takvih majica, ali i dodaje:

"Možda treba uzeti u obzir činjenicu da dio tih mladih ljudi, te znakove, koji imaju povijesnu konotaciju, možda ponekada upotrebljavaju a da nisu zapravo ni svjesni moguće reakcije javnosti i da to, s druge strane, možda doista ne izražava njihova osobna politička uvjerenja. Osobno u toj prosudbi uzimam u obzir i tu činjenicu. Treba uzeti čitav kontekst u obzir. Naravno da to istovremeno indicira koliko se možda u procesu socijalizacije mladim ljudima kod nas nedovoljno govori na adekvatan način o toj simbolici i o tome da neki simboli imaju svoje značenje, da se ne može njih upotrebljavati, a da se kaže kako to nisu mislili."

Problem je, naglašava Malenica, inače predavač na splitskom Pravnom fakultetu, i odgojne i obrazovne naravi:

"Mislim da čak mogu govoriti i iz svog iskustva sveučilišnog nastavnika da na žalost dio mladih ljudi, koji dolazi na sveučilište, ne zna neke stvari koje su vezane za tu simboliku, za odnos ustaše - partizani, ili problem holokausta, i kroz obrazovanje, pretežno iz povijesti, nisu dovoljno spoznali situaciju u kojoj su se neke stvari događale."

Hajduk je nekada bio ponos Splita, ali više nije. I zato što oni koji se danas kletu u njega ne znaju ni osnovne stvari - razlikovati crnu od bijele boje, pa onda i ova pjesma, kojom i Mišo Kovač poziva na povratak bijelom dresu, postaje anakrona:

"Bili su bili vrhovi planina,
Bila je košulja Hajdučkoga sina.

Ruke ćemo skupa za bile diči,
K'o jedno srce za Hajduk ćemo biti.

Bila i plava skladna je boja,
To je simbol majstora s mora.

Ruke ćemo skupa za Bile diči,
K'o jedno srce za Hajduk ćemo biti.

Ponos je grada poznat po svitu
I uvik vjeran svom rodnom Splitu."




XS
SM
MD
LG