Dostupni linkovi

Natjecanje paraplegičara u Livnu postalo međunarodno


U ovogodišnjem natjecanju i sudionici iz Makedonije, Crne Gore i Hrvatske
U ovogodišnjem natjecanju i sudionici iz Makedonije, Crne Gore i Hrvatske

U organizaciji Udruge paraplegičara i oboljelih od dječje paralize Županije 10 u Livnu je održano šesto po redu Sportsko natjecanje paraplegičara i oboljelih od dječje paralize.

Zahvaljujući naporima organizatora ovogodišnje natjecanje je dolaskom sudionika iz Makedonije, Crne Gore i Hrvatske poprimilo međunarodni karakter.

Za razliku od BiH koja, unatoč brojnim potpisanim europskim konvencijama o poštivanju ljudskih prava, pa tako i invalidnih osoba, kaska s njihovom implementacijom, livanjska Udruga paraplegičara i oboljelih od dječje paralize svojim aktivnostima preskače i državne granice i ulazi u Europu.

Šesto tradicionalno sportsko natjecanje paraplegičara postalo je i prvo međunarodno.

Šemsija Dželadini, predsjednica Udruge paraplegičara i oboljelih od dječje paralize Županije 10 ne krije zadovoljstvo.

Nema prepreka
Nema prepreka

„Da, ovaj puta je međunarodno. Zaista ne mogu vjerovati da smo dotle došle, ali jeste. Deset godina udruge – to mi je i bio cilj, da sve zajedno uklopimo – i igre i obilježavanje desetogodišnjice. Kad se već družimo, da to zajedno i obilježimo“, kaže Dželadini.

Ovakvi su susreti za invalidne osobe puno više od sporta.

Elvira Bešlija, generalna tajnica Saveza paraplegičara i oboljelih od dječje paralize FBiH kaže: „Mi pozitivnu energiju i optimizam nosimo i dalje, u svoje sredine i postajemo snažniji i jači, i kroz druženje, upoznavanja, nova prijateljstva i ostalo.“

„Dolazim iz Tetova. Ovo što ovdje vidim, ovoliki broj mojih kolega koji su u kolicima, to me fasciniralo. To me inspirira da kad odem u Tetovo, da pokušamo nešto slično uraditi“, navodi Velibor Jakimovski iz Udruge „Mobilnost“ Tetovo i Gostivar, Makedonija.

Organizaciju događaja hvali i Mersad Murić, iz Atletskog kluba „Vihor“ Crna Gora. „Prelijepo je organizovano. Hvala na prijemu i Gradu i organizaciji. Želio bih da bude još ovakvih druženja“, ističe Murić.

Mladen Batinić dolazi iz Splita, iz Splitsko-dalmatinske Udruge spinalno ozlijeđenih i ovo je prvi put da sudjeluje u ovakvom natjecanju.

„Drago mi je što su me pozvali da sudjelujem u ovom natjecanju danas. Ja inače igram stolni tenis, ali nisam još nikad sudjelovao na ovakvom natjecanju, pa mi je drago da probam ovaj put“, objašnjava Batinić.

Pored organizacije ovako zahtjevnog natjecanja, Udruga paraplegičara je, u suradnji s lokalnom zajednicom, zaslužna i za uklanjanje fizičkih barijera i lakše kretanje po gradu.

Nekima je ovo prvi put da sudjeluju u natjecaju ovog tipa
Nekima je ovo prvi put da sudjeluju u natjecaju ovog tipa

„Mogu vam reći da su neki što su došli, recimo ovi iz Makedonije, baš iznenađeni našom pristupačnošću, koliko je ima. Nisu mogli vjerovati da to ima kod nas. Misli se uvijek da to ima samo vani, u Europi. Ja mislim da ćemo mi, ovako zajedno, još više raditi na tome i uspjet ćemo. To ide polako, ali znam da će uspjeti“, uvjerena je Šemsija Dželadini.

Dva dana livanjskim ulicama i sportskim terenom pred Srednjom strukovnom školom 'vladali' su paraplegičari i oboljeli od dječje paralize.

Ogledali su se u visećem kuglanju, streljaštvu, električnom pikadu i šahu. Medalje i diplome su bile u drugom planu, jer u Livnu se, uz 10. obljetnicu osnutka i rada Udruge paraplegičara i oboljelih od dječje paralize, slavila i upornost i hrabrost osoba s invaliditetom, ali i ljubav.

Na prigodnom druženju nakon svečanosti dodjele nagrada proslavljene su i zaruke dvoje sudionika iz Tuzlanskog kantona.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG