Dostupni linkovi

Sport ostao u sjeni navijačkih divljanja


Hapšenja nakon navijačkih nereda u Sarajevu, jul 2012.
Hapšenja nakon navijačkih nereda u Sarajevu, jul 2012.
Mjesec nakon ukidanja odluke o zabrani gostujućih navijača na utakmicama Premijer lige BiH huliganstvo je ponovo eskaliralo. Navijački neredi obilježavaju jedno po jedno kolo. Nacionalistički podvici, transparenti, te masovne tuče samo su mali dio navijačkih pohoda bh. omladine. U nedjelju uveče je zapaljen kombi u blizini Jablanice, u kojem se vraćalo devet navijača Slavije nakon utakmice sa GOŠK-om, fudbalskim klubom iz Gabele.

Fudbalska bh. tragedija nastavlja se. I ovaj vikend obilježili su navijački neredi. Sport je ostao u sjeni. Demolirani objekti, zapaljen kombi, desetine uhapšenih - bilans je domaćeg fudbalskog prvenstva. Nakon prvenstvene utakmice GOŠK-a i FK Slavija kombi, u kojemu se nalazilo devet navijača Slavija koji su se vraćali iz Gabele, napadnut je i zapaljen u blizini Jablanice. Klub iz Istočnog Sarajeva oglasio se saopštenjem u kojem stoji:

“Rukovodstvo „Slavije“ najoštrije osuđuje napad i praktično pokušaj ubistva naših navijača po povratku sa utakmice. Smatramo da je to organizovan zločinački akt, a samo pukom srećom devet mladih ljudi je izbjeglo linč i gubitak života.”

Kombi sa navijačima već je bio daleko od Gabele, mjesta odigravanja utakmice. I iz uprave Slavije u saopštenju za javnost napominju kako to nisu mogli biti navijači GOŠK-a.

Glasnogovornik MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona Srećko Bošnjak ističe da ni policijskim službenicima nije jasno kako je i zbog čega došlo do napada.

„Da i je bakljom zapaljeno vozilo. Tom prilikom vozač je zadobio povrede, prebačen je u bolnicu. Ova priča sa stajališta policije ima niz praznina, šupljina i nelogičnosti koje treba ozbiljno razjasniti. Moramo utvrditi šta se stvarno dogodilo jer nam je cilj zaštititi i ove navijače i sve one ostale“, ističe Bošnjak.

Pored navijača Slavije koji su napadnuti, u centar pažnje dospjeli su navijači Željezničara i Borca. Najprije su uvertiru napravili navijači Željezničara, koji su izazvali najviše incidenata ove sezone. Poslije lomljenja stolica u Travniku, te incidenata na domaćim mečevima sa Borcem i Slavijom, red je došao i na Mostar. Prije utakmice sa Zrinjskim, grupa od 50-ak navijača sarajevskog plavog kluba napali su goste i demolirali nekoliko ugostiteljskih objekata. Uhapšeno je 38 navijača.

„To je porazno. Ovdje u Mostaru toliko mostova ima koji su bili porušeni, pa su izgrađeni poslije rata, napravljeni da bi spojili te ljude, a ne da bi ih razdvajali. Tako i svaki sport treba u tom kontekstu da radi“, kaže trener Zrinjskog Dragan Perić.

Veliku štetu napravili su i navijači Borca, koji su nakon utakmice sa zeničkim Čelikom bijes iskalili na vagonima Željeznica Republike Srpske. Karakteristično uoči ovih, ali i svih prethodnih izbora navijački neredi su češći i agresivniji.

Nakon što su prošle godine aplaudirali igračima Borca na osvojenoj tituli na Grbavici, ove godine, na utakmicama protiv Slavije i Borca, navijači Željezničara su skandirali „Ubij Srbina...“, te zapalili zastavu Srbije. Fudbalski klub Željezničar oglasio se sopštenjem za javnost, a citiramo dio:

"Koliko god se trudili razdvojiti ih, sport i politika se prečesto isprepliću. Naš sport ne samo da ispašta zbog politike nego je i poligon za predstavljanje različitih političkih ideja. S druge strane, svjesni smo i ne bježimo od toga da imamo očigledan problem i na domaćim utakmicama gdje se u posljednje vrijeme mogu čuti skandiranja suprotna vrijednostima našeg kluba i njegovoj tradiciji.”

Duboko ukorijenjen nacionalizam

Zbog nacionalističkih parola navijača Željezničara, član predsjedništva ovog kluba Gradimir Gojer uputio je javno izvinjenje vođstvu, fudbalerima i navijačima, te ocijenio da je grupa huligana osramotila FK Željezničar. Koliko su navijači podložni manipulacijama, pitali smo urednika multimedijalnog portala Sportcentar Bakira Tiru.
Bh. navijači na jednoj od utakmica
Bh. navijači na jednoj od utakmica

„Tim određenim ljudima unutar navijačkih grupa manipulišu i političari za svoje lične interese. A ne treba zaboraviti da ove godine ima još jedna jako bitna stavka, a to je da su, osim političkih, izbori i unutar Nogometnog/Fudbalskog saveza“, podsjeća on.

S druge strane, publicista Emir Imamović smatra kako izborni mjesec nema preveliki utjecaj na navijačke skupine. On kaže kako navijači pokazuju najžešći odraz bh. zbilje.

„U nama su duboko ukorijenjeni nacionalizam i međusobna mržnja i ne treba nikoga čuditi što se to artikulira na stadionima. Bilo bi, kad uzmemo u obzir gdje živimo, pravo čudo da je drugačije, posebice što sada i navijačke grupe preuzimaju i djeca koja su rođena prije 20-ak godina, dakle oni koji se apsolutno ne sjećaju nikakve atmosfere koja je drugačija i kojima je je ovo stanje u kojem mi živimo jedino poznato. I još dugo će oni raditi to što sada rade“, ocjenjuje Imamović.

Početkom ove sezone Premijer lige BiH Odbor za normalizaciju Fudbalskog saveza BiH ukinuo je zabranu organizovanog dolaska gostujućih navijača. Bakir Tiro smatra kako bi ista odluka trebala biti donesena opet, dok ne prođu političke turbulencije u društvu kojima se manipuliše navijačima.

„Ja da se pitam i da odlučujem u Nogometnom savezu, ja bih nakon ovih nereda, barem do okončanja svih ovih turbulentnih procesa, političkih izbora i izbora unutar našeg fudbala, opet uveo zabranu dolaska gostujućih navijača. To nije popularno i nije dobro, ali potrebno je u ovom momentu“, smatra on.
XS
SM
MD
LG