Dostupni linkovi

Sport i politika: Frcali milioni u duelu Vujoševića i Čovića


Duel Vujoševića i Čovića u Utisku nedelje B92
Duel Vujoševića i Čovića u Utisku nedelje B92
Povodom TV polemike Duška Vujoševića i Nebojše Čovića, dva sportska funkcionera dva večita rivalska kluba, Partizana i Zvezde, oglasila se Transparentnost Srbije zatraživši zabranu sponzorskih ugovora sa sportskim klubovima. Šta je izazvalo ovako neuobičajenu i hitru reakciju?

Pred TV audotirijumom u veoma slušanoj emisiji Utisak nedelje na B92 prikazano je na najneposredniji način kako se dele pare klubovima, kako se jednim telefonskim pozivom stvari rešavaju, kako su upregnuta javna preduzeća, kako se upravlja državnim, čitaj, novcem građana...Milioni, što dinara što evra, „frcali“ su pred gledaocima, među kojima je većina onih koji se bore da prežive i kojima se obećava u bliskoj budućnosti znoj i suze.

Bio je medijski podvig dovesti za isti sto dvojicu funkcionera večitih rivala koji su se mesecima svađali preko drugih medija.

Jedno od pitanja koje se nametnulo nakon TV duela predsednika košarkaškog kluba Crvena zvezda Nebojše Čovića i predsednika Partizana Duška Vujoševića jeste: a što se čudimo huliganskim istupima navijača kada oni koji bi trebalo da su im uzor razgovaraju na sledeći način:
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:24 0:00
Direktan link

Još ozbiljnije pitanje je ko ima pravo da na takav način raspolaže novcem građana, novcem, pre svega, javnih preduzeća?

Vujošević i Čović su pominjali milione Gasproma, stotine hiljada Dunav osiguranja, EPS-a, NIS-a...Komercijalne banke, o aranžmanima sa Telekomom da ne govorimo... Sve uz tvrdnje da onaj drugi dobija više i laže više...

Nevladina organizacija za borbu protiv korupcije, Transparentnost Srbija, odmah se oglasila oscenivši pod hitno da "treba zabraniti sponzorske ugovore javnih preduzeća i firmi s državnim udelom" sa sportskim klubovima.

To je saopšteno povodom polemike u kojoj se otvoreno čulo „da je država, odnosno Aleksandar Vučić, iako vatreni navijač Zvezde, obezbedio da Telekom i NIS sklope ugovore za sponzorisanje Partizana", a da je prethodni predsednik Srbije Boris Tadić, vatreni partizanovac, namicao pare za svoje miljenike, da je sa tom namerom u rukovodstvo Zvezde uključen rođeni brat Aleksandra Vučića....Evo kako je to izgledalo:
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:27 0:00
Direktan link

Novinar nedeljnika Vreme i agencije BIRN Slobodan Georgijev kaže da su dva sportska funkcionera zapravo pokazala kako se namiču pare, kako se milioni slivaju u sportske klubove i kako je za to dovoljan jedan telefonski poziv sa važne političke adrese:

„I ono što je moj utisak je fascinantno odsustvo bilo kakvog razmišljanja i Vujoševića i Čovića da možda taj novac koji dolazi iz javnog sektora njima i ne pripada. To su milioni evra koji se upucavaju u neke kao sportske klubove koji su pri tom profesionalni. Na drugoj strani, mi imamo situacije da se ljudi leče SMS-om, da se kroz neke kvazihumanitare akcije opremaju bolnice itd“, kaže Georgijev.

Podsetimo, kada se proučulo da je pre nekoliko godina tadašnji predsednik Boris Tadić namakao pare Partizanu, zvezdini navijači su mu pogrdno skandirali, da bi nešto kasnije kada je zvezdaš Vučić postao najmoćniji čovek Srbije, slično, pa još nešto gore doživeo od partizanovaca ..Nisu političari strasni navijači i zaljubljenici u klubove, već su oni zainteresovani za svoje glasače, a njih je lako dobiti preko sportskih navjača, kaže bivši košarkaš Dragan Kapičić:

„Sve to iza Partizana i Crvene zvezde je glasačko telo. I onda vam neko od političara kaže: 'Ja ću da pomognem'. On zovne preduzeće i kaže: 'Vidi, u okviru tvog marketinga daj odvoji za Partizan ili Crvenu zvezdu, povećaj neku cifru', i tu se stvori jedan marketinški fond koji ide tim klubovima za tu godinu. A pošto njima stalno trebaju pare, e onda se pojavljuju oni koji misle da ovi drugi imaju više u odnosu na one prve..i tu počinje rat!“, konstatuje Kapičić.

Dramaturg Nenad Prokić poručuje da je sramota kako je predstavljen sport u zvezdino - partizanovom duelu van sportskih terena:

„Šta mene briga ko za koga navija! Sad vidim da se pravi neka hala za treninge na Novom Beogradu. Zaista, da li je uputno to činiti kada se zna da se nijedna bolnica nije izgradila od Titovog vremena, da nema bolnice za tuberkulozne bolesti koje se ponovo javljaju, u vremenu u kome profesori i lekari od 15. u mesecu ne znaju šta će da jedu za ručak sledećeg dana, da li je uputno da se oni tako frljaju milionima? MIslim da je to sramota. Otkud državi pare za to? Ko sme da da pare u ime države bilo kome? Treba da se privatizuju ti klubovi što pre, da država digne ruke od njih, ako mogu bez države da prežive, neka prežive, isto kao i mi svi!“, smatra Prokić.

Sport i politika oduvek su išli pod ruku. I u vreme bivše Jugoslavije znalo se ko su u državnom vrhu bili partizanovci a ko zvezdaši, seća se Kapičić:

„Serija vojnih funkcionera su bili navijači Partizana, dok su Zvezdaši bili političari poput Krcuna Penezića, Draže Markovića... ali tada su u igri bile mnogo manje pare. Poguralo bi se za izgradnju stadiona ili da kapne za sadašnje prilike, smešna para."

Danas, sudeći po anketi Danice Gudurić u Priboju, ne prašta se lako ni političarima:
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:19 0:00
Direktan link
XS
SM
MD
LG