Dostupni linkovi

Najavljen sporazum o posebnim odnosima BiH i Hrvatske


Jadranka Kosor i Sulejman Tihić na konferenciji za novinare u središnjici HDZ-a u Zagrebu, 23. travnja 2010. Fotografije uz tekst: Enis Zebić
Jadranka Kosor i Sulejman Tihić na konferenciji za novinare u središnjici HDZ-a u Zagrebu, 23. travnja 2010. Fotografije uz tekst: Enis Zebić
Hrvatski HDZ i SDA Bosne i Hercegovine pokrenut će inicijativu za sklapanje sporazuma o posebnim odnosima između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, najavili su čelnici dviju stranaka – Jadranka Kosor i Sulejman Tihić nakon današnjeg sastanka.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić kazao je kako bi ovakav sporazum između dvije države, a ne – kako je u Daytonu zapisano – između Federacije i Republike Hrvatske i Republike Srpske i Srbije, potvrdio opredijeljenost za razvoj dobrih odnosa između dvije zemlje koje su – kako je kazao – „po tome kako nas je bog stvorio upućene jedna na drugu. Jedni bez drugih ne možemo, i smatramo da naši odnosi zaslužuju jedan specijani tretman.“

Predsjednica HDZ-a i hrvatska premijerka Jadranka Kosor čestitala je kolegama iz – kako je kazala – sestrinske stranke SDA – na prijemu Bosne i Hercegovine u Akcijski plan za članstvo (MAP) NATO-a, ističući da je tijekom nedavnih razgovora sa američkim predsjednikom Barrackom Obamom u Pragu naglasila da Hrvatska podupire ulazak BiH u NATO, i da to „ne treba gledati kao nagradu, nego kao početak niza reformi.“
Jadranka Kosor i Sulejman Tihić na konferenciji za novinare u središnjici HDZ-a u Zagrebu, 23. travnja 2010.

Ona je ponovila kako se zalaže za jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu sa tri konstitutivna naroda i sa istim pravima za sve građane i građanke Bosne i Hercegovine.

Deklaracija srbijanskog parlamenta važan korak


Komentirajući rezoluciju srbijanskog parlamenta o Srebrenici, Tihić je kazao kako je ona važan korak Srbije u suočavanju s istinom o događajima u Srebrenici i Bosni i Hercegovini, koji će - istina bog nešto sporije - doprinijeti i katarzi među građanima srpske nacionalnosti u Republici Srpskoj, i da će kao jedan od važnih koraka doprinijeti unapređenju odnosa između Bosne i Hercegovine i Srbije.

U rezoluciji nije spomenuta riječ genocid, ali je opsežno citirana presuda Međunarodnog suda pravde, podsjetio je Tihić .

„U toj presudi se pominje i genocid, i broj žrtava, i kako je to počinjeno, i jasno se kaže da su to počinile vojne i policijske snage republike Srpske. Tako da - tko hoće da čita tu deklaraciju, može da pročita daleko više od same te riječi“.


Zamoljen da komentira svjedočenje Selme Cikotića o tjeranju zarobljenih Hrvata na prisilni rad u Bugojnu, Tihić je kazao da će SDA kao stranka podržati i poštivati svaku odluku suda.

Tihić nije posebno komentirao nedavni govor hrvatskog predsjednika Josipovića u sarajevskom parlamentu, ali je napomenuo kako bi i u vremenima kada su odnosi Zagreba i Sarajeva bili loši, „Bosni i Hercegovini bilo daleko gore i teže bez hrvatske pomoći“ – od prihvata stotina tisuća izbjeglica, do pomoći u oslobađanju zemlje temeljem sporazuma Izetbegović – Tuđman.
XS
SM
MD
LG