Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bez Sabora nema sporazuma o posebnim odnosima


Jadranka Kosor i Sulejman Tihić na konferenciji za novinare u središnjici HDZ-a u Zagrebu, 23. travnja 2010. Foto: Enis Zebić
Za najveći dio hrvatske političke javnosti zajednička inicijativa HDZ-a Hrvatske i SDA Bosne i Hercegovine da se inicira sklapanje sporazuma o posebnim odnosima između dviju država došla je kao grom iz vedra neba. Načelno, svi podržavaju napore koji idu za poboljašavanjem regionalne suradnje, ali i podsjećaju da o bilo kakvim aranžmanima ovog tipa mora u Hrvatskoj raspravljati i odlučivati – Hrvatski sabor.

Inicijativa čelnika HDZ-a Hrvatske i SDA Bosne i Hercegovine da dvije države sklope sporazum o posebnim odnosima, predstavljena nakon sastanka vodstava dviju stranaka u petak u Zagrebu, je doista tek inicijativa, i o njoj će se nastaviti razgovarati početkom lipnja, kada hrvatska premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor odlazi u Sarajevo, kazali su nam u središnjici HDZ-a na naš upit da saznamo pokoji dodatni detalj o ovoj ideji.

Naime, ona zajedno sa vodećim ljudima HDZ-a tada odlazi u Sarajevo, i u sklopu aktivnosti povodom obilježavanja dvadesete obljetnice osnutka Stranke demokratske akcije tada će se održati zajednička sjednica vodstva dviju stranaka.

Nitko se u Hrvatskoj nije posljednjih dana bavio analizom ove inicijative, koja je i medijski skromno predstavljena.

Mate Granić
Bivši dugogodišnji ministar vanjskih poslova u devedesetim godinama Mate Granić od svih je naših sugovornika bio najbolje upućen u tu inicijativu, pogotovo što je povodom sastanka vrha HDZ-a i SDA razgovarao i sa Jadrankom Kosor.

„Ja sam o tome s njom razgovarao, i ona izuzetno drži do tog sastanka, da je to dobar i koristan sastanak koji otvara određene nove mogućnosti i neke nove inicijative. To je ono što možemo u ovom trenutku kazati.“


Svaka suradnja dobrodošla

U neformalnom razgovoru Granić nam je kazao kako je ideja o posebnim odnosima dviju država jako dobra, ako bi u njenu realizaciju – bar što se tiče hrvatske strane – krenuo neki sposoban i utjecajan ministar. „Tu bi se moglo čuda napraviti,“ zaključio je Granić.

Tonino Picula
U najsnažnijoj oporbenoj stranci – Socijaldemokratskoj partiji Hrvatske – podsjećaju da o takvim stvarima odlučuje Sabor. Za RSE govori član Predsjedništva SDP-a Tonino Picula:

„Bilo kakva strateška promjena odnosa između Bosne i Hercegovine i Hrvatske koju, bez obzira na visok rang predlagatelja, šalju u medijski prostor protagonisti političkog života mora biti obrazložena i prije svega prihvaćena u Hrvatskom saboru. Sve ostalo može zvučati neobvezujuće, a ja bih rekao da najčešće zvuči neozbiljno bez rasprave u predstavničkom tijelu Republike Hrvatske.“


Politički analitičar i profesor zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Branko Caratan bio je u izjavi za RSE vrlo suzdržan.

„Teško bih mogao ovo komentirati, jer mi je nejasan motiv. Jedino bih mogao reći da je svaka inicijativa koja bi išla prema jačoj regionalnoj suradnji dobrodošla, ali da nema dovoljno informacija da bi se procijenilo pravac i domet ove inicijative.“


Urednik i komentator u zagrebačkom „Jutarnjem listu“ Davor Butković kaže za RSE da bi takav sporazum bio nešto najbolje što se može napraviti za stabilnost ovog prostora.

„Mislim da je to dobro, važno i izvedivo, i da može bitno smanjiti tenzije između Hrvata i Bošnjaka. Tenzije su vidljive i na nogometnim utakmicama – i ovog vikenda smo imali sukob u Mostaru na utakmici 'Veleža' i 'Zrinjskog'.“
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG