Dostupni linkovi

Nuklearni sporazum 'na vidiku', navodno nastavljeni razgovori s Iranom


Zamjenik generalnog sekretara Evropske službe za vanjske poslove Enrique Mora i glavni iranski nuklearni pregovarač Ali Bagheri Kani i delegacije u Beču, Austrija 17. decembra 2022.

Indirektni pregovori između Sjedinjenih Država i Irana o oživljavanju značajnog nuklearnog sporazuma navodno su nastavljeni u Beču, a zvaničnici su signalizirali da je sporazum "na vidiku”.

Pregovori kojima su prisustvovali Velika Britanija, Kina, Francuska, Njemačka, Iran, Rusija i indirektno Sjedinjene Države, prekinuti su 28. januara kako bi se diplomatama omogućilo da se vrate u svoje države na konsultacije.

Nastavak je uslijedio nakon što su stranke posljednjih sedmica navele da ima napretka u nastojanju da se oživi sporazum iz 2015. koji je trebao spriječiti Iran da napravi atomsku bombu, cilj koji je ta zemlja uvijek poricala.

Izvor blizak razgovorima rekao je francuskoj novinskoj agenciji AFP da su delegacije doputovale u glavni grad Austrije 8. februara. Teheran je 2015. postigao sporazum sa svjetskim silama prema kojem se Islamska republika obavezala da će smanjiti svoje nuklearne aktivnosti u zamjenu za ukidanje nekih međunarodnih sankcija.

Međutim, bivši američki predsjednik Donald Trump povukao se iz sporazuma 2018. i ponovo uveo sankcije, što je navelo Iran da postepeno smanjuje svoje obaveze prema sporazumu.

Dvije strane su od aprila održale osam rundi indirektnih pregovora u Beču s ciljem ponovnog uspostavljanja pakta.

XS
SM
MD
LG