Dostupni linkovi

Spor oko crkve u ruskom 'gradu demona'


Izgleda da se znak referira na spor oko planova za izgradnju ruske pravoslavne katedrale u parku u Jekaterinburgu, što je izazvalo velike proteste. (datoteka fotografije)
Izgleda da se znak referira na spor oko planova za izgradnju ruske pravoslavne katedrale u parku u Jekaterinburgu, što je izazvalo velike proteste. (datoteka fotografije)

Čuli ste za grad anđela, ali vjerovatno i ne za grad demona.

Jekaterinburg je dobio taj nadimak - ukratko - kada je šaljivdžija naoružan lažnim saobraćajnim znakom i vjerovatno iskrivljenim smislom za humor, ubrizgao neku mračnu lakoumnost u kontroverzu oko sada otpisanih planova za izgradnju katedrale u popularnom parku u ruskom gradu, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Očigledno igrajući se s kritikama istaknutih ličnosti iz državnih medija oko protivnika planirane izgradnje crkve, usred protesta krajem prošlog mjeseca, neko je na autoputu koji vodi u Jekaterinburg, pored natpisa s imenom grada na ruskom i engleskom jeziku, stavio znak na kojem piše "Grad demona".

Znak je brzo uklonjen 17. juna po nalogu saobraćajne policije, koja tvrdi da, ukoliko budu uhvaćeni, krivac ili krivci mogu biti kažnjeni do 10.000 rubalja (140 eura).

Znak je djelovao kao mali dodatak u sporu oko projekta izgradnje ruske pravoslavne katedrale - koja bi zamijenila onu koja je srušena pod komunističkom vlašću 1930. godine – na mjestu kojeg protivnici nazivaju jednom od rijetkih zelenih površina u četvrtom po veličini gradu u zemlji.

Rijetka pobjeda

U rijetkoj pobjedi za ruske demonstrante, vlasti su se povukle od plana nakon upornih mitinga u maju, tokom kojih su zabilježeni sukobi i kada je više od 100 demonstranata uhapšeno, a na desetine njih su kasnije pritvarani na period do 15 dana.

Nakon što je predsjednik Vladimir Putin sugerirao kako bi se lokalno stanovništvo trebalo izjasniti po tom pitanju, sprovedena anketa je pokazala da 74 odsto ispitanika misli da je predložena lokacija loš izbor te su vlasti najavile sprovođenje druge ankete u kojoj bi mještani mogli odabrati neku od drugih ponuđenih lokacija.

Očekuje se da će spisak uključiti i originalnu lokaciju, ali Ruska pravoslavna crkva je 16. juna saopštila da će se katedrala graditi drugdje, što isključuje spornu lokaciju ali i sve parkove i javne prostore.

Na vrhuncu spora, televizijski i radijski voditelj Vladimir Solovjev - jedna od istaknutih medijskih ličnosti za koje kritičari kažu da ih Kremlj koristi za širenje propagande i usmjeravanje javnog mnijenja - činilo se da poredi protivnike projekta izgradnje crkve u Jekaterinburgu, gdje su boljševici ubili cara Nikolu II i njegovu porodicu 1918. godine, s demonima.

Govoreći na državnom radiju 'Vesti FM' 21. maja, Solovjev je rekao da "demoni i dalje hodaju" ulicama Jekaterinburga i da su demonstranti bili "nasljednici demona" koji su uništili Katedralu sv.Katerine u sovjetskom periodu. Navodno je zaprijetio da će doći u grad Urala i da će "okolo loviti demone".

Solovjevljeve izjave izazvale su burne reakcije kritičara koji su ga optužili da nastoji još više raspaliti sukobe, a jedan novinar ga je čak izazvao na dvoboj.

Nastavak sporova?

Najava od 16. juna, koju je objavio visoki sveštenik Ruske pravoslavne crkve, mitropolit Kiril, izgleda da je okončala pitanje hoće li crkva biti izgrađena u parku. Ali, moguće je da je postoji prostor za nastavak sporova i napetosti.

Mnogi od demonstranata su jasno stavili do znanja da se ne protive izgradnji katedrale, već da je sporna predložena lokacija. Ali, Kiril im je ponudio drugačiji osvrt, rekavši da "svojim postupcima pokazuju mržnju prema prisustvu Boga u svojim životima" i da je sukob otkrio "prava" osjećanja mnogih stanovnika o ruskoj pravoslavnoj crkvi.

Ruska pravoslavna crkva je daleko najveća religijska denominacija u Rusiji - ankete ukazuju da se više od dvije trećine njenih građana smatra pravoslavnim hrišćanima, ali da je mnogo manje onih koji redovno idu u crkvu.

Crkva je prošla kroz veliki preporod od pada komunizma i raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine, a neki Rusi su izrazili zabrinutost zbog razmjera njenih veza s državom za vrijeme Putina.

Ruski patrijarh Kiril je izjavio prošlog mjeseca da pravoslavna crkva gradi „tri hrama dnevno.“

XS
SM
MD
LG